5 tipp, hogy kibírd az érettségi évét

Szerző:

Érettségi előtt állsz, most felvételizel az egyetemre, és kicsit túl sok lett hirtelen a terhelés? Adunk néhány tippet, hogy könnyebben bírd.

érettségi

1. Legyenek tiszták a céljaid

Ne az befolyásolja, hogy mibe fektetsz nagyobb energiát, hogy honnan jön a nagyobb nyomás, hanem a saját tudatos tervezésed. Gondold végig, mit is kell elérned, miből kell javítanod, melyik tárgyból kell jó érettségi jegyet szerezned ahhoz, hogy bejuss oda, ahova szeretnél, és ezekre fókuszálj.

2. Reális elvárásokat támassz magaddal szemben

Ne a gimi utolsó évében akarj két nyelvvizsgát szerezni, ha eddig még csak a bemutatkozásig jutottál el magabiztosan, és emelt szintű érettségire se vállalkozz, ha eddig alig figyeltél órán. Ne akarj túl nagy volumenű olyan tanulást most bepótolni, amit eddig nem végeztél el, mert nem fogod bírni, inkább arra koncentrálj, miből hozhatod ki úgy a legjobbat, hogy jól járj.

3. Lásd tisztán a saját tudásod

Fontos, hogy tisztán lásd azt is, eddig hogyan teljesítettél, és hova van lehetőséged bejutni. Még ha meg is célzol olyan vágyakat, amik nem biztos, hogy összejönnek, legyen biztonsági terved, gondolkodj olyan opciókban is, amikre reálisabb esélyed van, hogy kész terved legyen.

4. Ne csak egyetemekben gondolkozz

Gondolj arra, hogy nem feltétlen az egyetem az egyetlen megoldás, számos más lehetőséged is van a tanulásra. Keresgélj a neten, nézz utána tanfolyamoknak, amik kapcsolódnak az érdeklődési körödhöz. Diplomásból már rengeteg van, ha téged esetleg valami olyasmi érdekel, amit nem egyetemen tanítanak, bátran vágj bele.

5. Ne aggódj a kis dolgokon

Most már engedd el a maximalizmust, és fektesd minden energiád arra, ami a céljaid szempontjából fontos, a többivel pedig ne foglalkozz. Ne izgulj egy olyan évvégi jegyen, ami semmilyen módon nem befolyásolja a felvételid, sokkal többet érhetsz el, ha tudatosan készülsz az érettségire.

Hozzászólások

Szerző: