Flow-módszer: jegyzetelj úgy, hogy már közben megtanulod

Szerző: Diákszemmel

Mit szólsz, ha azt mondjuk, ezzel a módszerrel már jegyzetelés közben megjegyzed mindazt, amit felírsz, és nem kell több órát azzal töltened, hogy megtanuld a saját jegyzeteid? Elmondjuk, hogy működik.

jegyzetel

A flow-módszer egyik előnye, hogy sokkal relaxáltabb, stresszmentes módja a jegyzetelésnek, ahol nem azon idegeskedsz, nehogy a tanár diát váltson, mielőtt mindent leírtál. Emellett pedig, szemben azokkal a jegyzetelési módszerekkel, amelyek azt veszik alapul, hogy leírod most, megtanulod később, ez arról szól, hogy már a jegyzetelés közben megjegyezd, amiről szó van.

Lényege, hogy nem nem az a tanulásról alkotott koncepciója, hogy vissza tudd mondani, amit hallottál, hanem hogy megértsd, amit elmagyaráztak, ezáltal tudássá váljon, és ezért legyél képes felidézni, te is elmondani, azt, amiről szó van.

A flow-módszer úgy működik, hogy a jegyzetelés során hozzáadod a saját gondolataid, ötleteid a leírtakhoz, gondolkozol arról, amit hallasz és kapcsolatokat hozol létre az elhangzott dolgok között. Gondolattérképet készítesz, ahol ezeket összekötöd, kiegészíted azzal, amiről korábban volt szó, és szerinted idevág.

Aktív folyamat tehát, ahol nem csak diktafon módjára rögzíteni próbálod, ami elhangzik, hanem bevonódsz, már óra közben, aktívan gondolkozol.

Nem a klasszikus gondolattérkép elkészítése a cél, nélkülözi annak rendszerezettségét, hierarchiáját és szabályait. Mindabból, ami elhangzik, készítesz egy saját verziót, úgy írod le, ahogy megértetted – a saját szavaiddal -, épp ezért később is hasznos jegyzetet készítesz. Ami ebből következik, azt egy újabb buborékba írod, bekarikázod, összekötöd azzal, amivel kapcsolatban áll.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Hagyj nagyobb helyet a különböző felírt dolgok között. Így odaírhatod, ami eszedbe jut róla, vagy ami később hangzik el, de ide tartod fontosnak.

Használj nyilakat, különböző szimbólumokat, színeket. Fontos, hogy minél inkább egyszerűsítsd a jegyzetelést, hogy legyen időd közben gondolkodni.

Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel nem tudsz annyi tényanyagot felírni, tehát nem lesz alkalmas minden órára. Inkább azon tárgyak esetében tudod használni, ahol fontos, hogy az összefüggéseket megértsd – a tényekre pedig ott lesz a könyv.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel