Hogyan lehetsz jobb tanuló? 4 dolog, amit a legtöbben benéznek

Szerző: Diákszemmel

A tanulási lelkesedésünknek különböző fázisai vannak, amikor szünet van, általában megfogadjuk, hogy a következő évben sokkal jobban odatesszük magunkat, aztán amikor megint tanulni kellene, először kifogásokat találunk, végül pedig ráfogjuk arra, hogy a másiknak biztos azért megy jobban, mert.. Mi az a 4 dolog, amit a legtöbben benéznek, ha arról van szó, hogy mi kell ahhoz, hogy jó tanuló legyél?

1. A jó tanulók nagyon sokat tanulnak

Ez a leggyakoribb tévképzet, pedig teljesen hamis. Azt gondoljuk, a másik azért szerez jó jegyeket, mert állandóan tanul, rengeteg idejét szánja arra, hogy mindent megtanuljon, amit elvárnak.

A valóság azonban az, hogy egyszerűen jó tanulási technikákat alkalmaz, szüneteket tart, kikérdezi magát, a megfelelő időközönként tanul, vagyis: olyan hatékonyan tanul, hogy a számonkérésen emlékszik arra, amit megtanult.

2. Jobb tanuló, mert okosabb

Ez sem alapszabályként igaz, simán lehet, hogy valaki, aki egyébként intelligensebb, mint te, rossz jegyeket szerez, mert nem foglalkozik vele, vagy nem jól tanul. És ugyanúgy, aki jobb jegyeket szerez nálad, könnyen lehet, hogy egyébként kevésbé értelmes, mint te, de megtanult jól tanulni, és eredményes abban, hogy a számonkéréseken jól teljesítsen.

Ebben szerepet játszik az is, hogy kiismerte saját magát, tudja, neki mi válik be. A reggeli vagy az esti tanulás, a grafikonok hosszas böngészése, vagy a kikérdező kártyák tömeges gyártása. Vagyis, ami fontos, hogy megtanuld, neked mi működik, és máris sokkal gyorsabban érhetsz el jó eredményeket.

3. A jó tanulók nem élnek társasági életet

Sokan azt gondolják, a jó jegyek biztos a társasági élet rovására mennek. A fenti kettő pontból már láthatod, hogy ez egyáltalán nincs így.

Sőt, ha az érdeklődési területed egybevág azzal, amit tanulsz – ami egyetemen már jobb esetben így van -, épp olyan dolgokkal töltheted a szabadidőd is, amik kapcsolódnak a területedhez, és miközben egyszerűen a szórakozásért csinálod, észrevétlenül még közelebb kerülsz a tanulnivalóhoz is, és még jobb tanuló leszel. Ráadásul, ahhoz, hogy jól és hatékonyan tudj tanulni, igazi idő-menedzsment bajnoknak kell lenned, tehát igenis lesz időd a barátaidra is.

4. A jó tanulók jobban tudnak memorizálni

Ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen a magolás nem tanulás. Annál jobb tanuló valaki, minél inkább a komplex megértésre törekszik. Összeveti a különböző tárgyakat, amiket tanult, kontextusba helyezi, igyekszik megérteni.

Ha egy alapvető megértés kialakult, a részleteket sokkal könnyebb megjegyezni. Ahhoz, hogy jó tanuló váljon belőled, nincs szükséged arra, hogy jól tudj magolni.

A kifogásokat tehát nem érdemes keresni, inkább meg kell tanulni jól tanulni, és ki kell ismerni magad, hogy mi megy neked, és akkor máris nem kell minden szabadidőd tanulással tölteni ahhoz, hogy jó jegyeket szerezz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel