Hogyan ne izguljak a forgalmi vizsgán?

Szerző: Diákszemmel

Most csinálod a jogsid, és már előre félsz a forgalmi vizsgától? Az oktatód is ijesztget, hogy mi mindenért jár bukás? Közben persze tudod, hogy ha izgulsz, csak még inkább elrontod. Hogyan nyugtasd meg magad?

hogyan ne izguljak a forgalmi vizsgán

Mire megtanulsz vezetni, már valahol érzed, hogy megy ez neked, és még jobban is menne, ha az oktató végre kiülne mellőled, és nem szólna rád minden apróságért. De ahhoz, hogy ő kiüljön, előbb be kell ülnie még egy vizsgabiztosnak is, és akkor már ketten nézik, hogy mindent pont úgy csinálsz-e, ahogy kellene.

Az első vizsgán nagyon sokan megbuknak, és a legtöbb esetben valamilyen apróság miatt. Ami ráadásul abból fakad, hogy izgulsz. Ezért kell ezt valahogy leküzdened.

1. Bízz az oktatódban

Gondolj arra, hogy megtanított neked mindent, amit tudni kell és amire figyelni kell, sokat gyakoroltatok, és úgy ítélte meg, hogy már vizsgára mehetsz. Ez azt jelenti, hogy ő, aki már nagyon sok tanulót látott, úgy gondolja, hogy át tudsz menni.

2. Kérd meg az oktatód a vizsga előtti órán, hogy csak olyan utasításokat adjon, amit a vizsgán is fog

Minden oktató különböző, de nagyon sokan még a tanulás végén is megmondják, mikor válts sebességet, mikor tedd ki az indexed, mikor kezdj lassítani. A vizsgán pedig azért leszel bizonytalan, mert az az első olyan helyzet, amikor ezeket teljesen magadtól kell csinálni. Kérd meg az oktatód, a vizsga előtt tartsatok olyan órát, amikor már csak azt mondja, hogy most balra, most jobbra, hogy ne legyen új a helyzet.

3. Ne mondd el mindenkinek, hogy vizsgázni mész

Ha beharangozod mindenkinek, plusz nyomást tesz rád, hogy ha nem sikerül, akkor még el is kell mondani mindenkinek, hogy ez történt. Majd csak akkor számolj be róla, amikor már sikeresen mögötted van.

4. A vizsga előtt foglald el magad

Az oktatók már rutinosak, és igyekeznek az utolsó pillanatban odanavigálni a vizsga helyszínére. Amikor állsz az autó mellett és várod a vizsgabiztost, akkor gyűlik fel a legtöbb feszültség, aminek már nincs ideje levezetődni. Próbálj ilyenkor beszélgetni valami teljesen másról az oktatóddal, még ha felületesen is, ez eltereli a figyelmed a vizsgadrukkról.

5. Menj pár kört előtte, de ne vidd túlzásba

Amikor még kezdő vezető vagy, te is tapasztalod, hogy a vezetési óra lefáraszt: még nagyon kell figyelned. Ezért aztán vizsga előtt ne azzal akarj készülni, hogy még tökéletesíted a parkolási technikádat, mert csak elfáradsz, mire a vizsga elkezdődik. Tökéletesítsd előtte, most már menj azzal, amit tudsz. Tegyetek pár kört, csak hogy a lábadban legyen a vezetés, de közvetlen előtte már ne gyakorolj sokat.

Végül pedig, ne izgulj, nagyon sokan megbuknak az első vizsgán, aztán előbb-utóbb mindenkinek sikerül – legalábbis annak, aki tényleg jól érzi magát vezetés közben és érdemes jogosítványt szereznie. Tehát nem érdemes ebből különösebben nagy ügyet csinálnod, majd meglesz, amikor meglesz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel