Így válassz szakot az egyetemen

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemi jelentkezés legnagyobb kérdése, hogy milyen szakot is válassz. Rengeteg szempontot kell ilyenkor figyelembe venni, ezek közül igyekeztünk összegyűjteni azokat, amik talán még nem jutottak eszedbe, és segíthetnek a döntésben.

egyetemi szak választás

Az első eldöntendő kérdés, hogy olyan szakmát válassz-e, amiről mindig álmodtál, vagy praktikus szempontokat tarts szem előtt. Mindenkinek vannak elképzelései arról, hogy mit szeretne csinálni, de nagyon fontos végiggondolni, hogy azzal milyen elhelyezkedési lehetőségek állnak előtted. Ha az adott terület, iparág nagyon bizonytalan lehetőségeket tartogat csak, akkor alaposan át kell gondolnod, mennyire vagy elhivatott, és van-e már elképzelésed arról, hogyan fogsz érvényesülni és munkát szerezni az adott területen.

A fordítottja is igaz azonban, semmiképp nem tanácsos kizárólag praktikus szempontok alapján szakmát választani, hiszen ha nem érdekel az adott területed, nem szereted, amit csinálnod kell, az nagyon kellemetlenné teszi a munkába járás mindennapjait, és egyébként úgyis váltani fogsz előbb-utóbb – csak nehezebb úgy, hogy nem az adott területen tanultál.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy mi az, amihez tehetséged van. Melyek azok a területek, amiben jó vagy: ha matematikai gondolkodásod van, akkor ilyen területről érdemes szakmát választanod, ha bölcsész beállítódású, akkor pedig ebben gondolkodj. Amihez eleve van adottságod, abban tudsz igazán jó lenni, és az nyilvánvaló előnyt jelent az érvényesülésben.

Milyen munkarendben gondolkozol?

Amikor szakot választasz és ezzel a leendő karriered kapcsán meghozod az első döntéseket, azt is érdemes végiggondolni, milyen munkarendet érzel megfelelőnek saját magadnak. Nem zavar a nagyon változó beosztás? Olyan területet keresel, amit adott esetben lehet szabadúszóként, bárhonnan végezni? Kifejezetten szeretnél egy biztonságot adó irodai környezet találni? Ha végiggondolod az ezzel kapcsolatos igényeid, az is segít a terület kiválasztásában.

Karrier-orientált vagy?

Nehéz ezt előre eldönteni, de gondolkozz azon is, hivatást keresel, karriert építesz, vagy alapvetően úgy tekintesz a munkára, mint egy szükséges feladatra, amit jobb letudni és főszerepben a családod, a barátaid, a hobbid állnak. Nagyjából meg lehet ismerni, melyik munka milyen idő- és energiaráfordítást igényel, mennyire lehet adott esetben háttérbe szorítani, vagy mennyire kíván teljes embert.

Mi az, ami a legtöbb lehetőséget hagyja nyitva előtted?

Ha pedig még abban a helyzetben vagy, hogy nem igazán tudod, mivel szeretnél foglalkozni, egyáltalán nincs karrierképed és elképzelésed arról, mit szeretnél dolgozni, akkor olyan szakot érdemes választani, ami a legtöbb lehetőséget nyitvahagyja előtted. Itt is érdemes megállapítani az alapvető érdeklődési kört és a területet, amelyen jó vagy, és ezekre alapozva kiválasztani azt a szakot, ahonnan még nagyon sok irányba el lehet indulni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel