5 tanulási tipp figyelemzavarral küzdőknek

Szerző: Diákszemmel

A figyelemzavar, vagyis az ADHD különböző formái ma már széles körben elterjedtek, de tudnod kell, hogy ha ezzel küzdesz, akkor sem lehetetlen, hogy jó eredményeket érj el a tanulásban. Az alábbi cikkben elmagyarázzuk, miért jellemző a halogatás az ADHD-vel küzdőkre, és tippeket adunk, hogyan veheted rá magad könnyebben a tanulásra.

figyelemzavar

Mindenki szokott halogatni, ez még önmagában nem jelent figyelemzavart. Az ADHD és a halogatás azonban kéz a kézben jár, és ez nem véletlen.

Az ADHD ugyanis együtt jár a végrehajtó funkciók nehezebb működésével, ami magában foglalja a fókuszálási, idő-kezelési, tervezési, szervezési készségeket. Érthető, hogy aki ezeken a területeken nehézségekkel küzd, az gyakran találja magát abban a helyzetben, hogy halogatja a feladatai elkezdését, elvégzését, hiszen nehezére esik a tervezés.

A másik ok, hogy az ADHD az érzésinken való uralkodást is nehezebbé teszi. Aki figyelemzavarral küzd, az általában azt tapasztalja, hogy ha rossz a kedve, nem tud másra figyelni, ha valamilyen erős érzést tapasztal, a koncentrációját nem tudja másra irányítani. Ilyen helyzetben tehát szintén nehézzé válik a tanulás.

Mit tehetsz, hogy könnyebben menjen a tanulás?

1. Határozz meg szigorú rutinokat

Ugyan a figyelemzavarral küzdők sokszor alapból elutasítják a rendszert, mégis egy szigorú rutin az, ami nagyon sokat tud segíteni. Döntsd el, mikortól és hol tanulsz, például: délután 4-kor kezdődik a tanulás az íróasztalnál. Ha ezt szabályként fogod fel, akkor talán valóban képes leszel betartani. Állíts be emlékeztetőt a telefonodra, ami 4-kor csipog, a külső figyelmeztető ingerek szintén jól stimulálnak.

2. Tedd sürgetővé és találj hozzá valami újat

Határozz meg határidőket a részfeladatokhoz, és időzíts be emlékeztetőt hozzá. Ha saját magaddal versenyzel, az motiváló erővel bír. Ha pedig valamivel meg tudod újítani magát a tanulást, például új helyszínen tanulsz, vagy videó előadásokat nézel a könyv helyett, az szintén segíthet, hogy oda tudj koncentrálni.

3. Legalább a feladat egy részét csináld meg

Sokszor azért halogatunk, mert a feladat mennyisége annyira nyomasztó, hogy hozzá se kezdünk. Ilyenkor fókuszálj arra, hogy legalább a feladat egy részét megcsináld, legalább kezdj hozzá. Magadban el is döntheted, hogy pontosan mi az a rész, amit bevállalsz. Ma csak az első fejezetet olvasod el, ma csak egy vázlatot készítesz. A kisebb feladat vállalhatóbb, és nagyobb eséllyel kezdesz hozzá valóban.

4. Ne várj arra, hogy motivált legyél

A halogatás során sokszor találjuk ki azt a kifogást, hogy most nem tudok hozzákezdeni, de majd később, amikor inkább olyan állapotban leszek, hogy képes vagyok rá, majd akkor elkezdem. Hát, erre ne várj. Ha addig nem kezded el, amíg erre vársz, akkor sose fogod. És könnyebb, ha magadban elhatározod, hogy nem leszel motivált, nem lesz kedved hozzá – ha már ezt eldöntötted magadban, akkor jobban el is fogadod, és könnyebb ténylegesen elkezdeni.

5. Váltogatva tanulj két külön dolgot

Hatékony lehet az a stratégia, ha párhuzamosan két dolgot tanulsz. Általában jó egy könnyebbet és egy nehezebbet egymás mellé tenni. Ezeket pedig fél óránként váltogasd. A tudat, hogy az adott dologgal csak fél órát kell foglalkoznod, máris elviselhetőbbé teszi, az új dolog pedig egy rövid időre leköti a figyelmed. Természetesen tarts egy rövid szünetet a kettő között, óránként pedig egy hosszabbat, hogy frissen tudd tartani magad.

A figyelemzavarral küzdők számára mindig nagyobb kihívást fog jelenteni a tanulás, de nagyon fontos, hogy tudd, ez nem jelenti azt, hogy nem vagy képes tanulni, hogy számodra lehetetlen, hogy jó eredményeket érj el. Képes vagy rá, és meg is találod majd a módot, ami neked működik!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel