Így működik hatékonyan az 5 napos tanulási terv

Szerző: Diákszemmel

Amikor tudod, hogy 5 nap múlva vizsga, dolgozat, leadási határidő, az általában úgy néz ki, hogy a megelőző estéig halogatod „majd holnap elkezdem” felütéssel a tanulást, majd pedig egy este alatt próbálsz megtanulni mindent, ami ha peched van, hajnalig tartó tevékenységet eredményez. Hogyan lehetnél hatékonyabb?

tanulási terv

1. nap

Gyűjtsd össze a szükséges információkat

Jobb esetben ez nem tart tovább fél óránál: pontosan mi lesz benne a vizsgában / mit kell tartalmaznia a beadandónak, milyen könyvekre van ehhez szükséged. Az online elérhető anyagokat gyűjtsd egy mappába, a pdf-eket és a linkeket egy helyre. Még nem tanulsz semmit, és ez igazából nem is megerőltető, de már előre készültél, és ha valamiről váratlanul kiderül, hogy bonyolultabb beszerezni, még erre is van időd.

2. nap

Tedd sorrendbe, rendszerezd, amit összegyűjtöttél

Nézd végig, mit is gyűjtöttél össze, határozd meg, milyen sorrendben kell majd végighaladnod rajta. Készíts lépéseket, vagy fejezeteket, amiben tagolod az előtted álló anyagot. Ez a lépés már elvárja, hogy elkezdj beleolvasni a témába, itt már szánj egy-másfél órát arra, hogy címek és témakörök szintjén végigmész az egészen.

3-4. nap

Tanulás

Az előző nap felállított fejezeteken menj végig lépésről lépésre, tarts 45 perces tanulási etapokat. Látni fogod, hogy az előző két napos előkészület, a logikai menet létrehozása a fejedben segít majd a tanulásban. Tudod, mi a komplex egész, és annak egyes részeit tanulod meg alaposan és elmélyülten. 45 percenként tarts szünetet, hogy aztán újra felfrissülten tudd folytatni.

5. nap

Ismétlés

Ha nagyon jól haladtál, és 2 nap alatt valóban sikerült végigérned az egész tananyagon, akkor erre a napra már csak az ismétlés maradt. Ne vidd túlzásba, keresd meg a számodra legalkalmasabb kikérdező módszert, és annak segítségével nézd meg, mennyire tudod felidézni, amit tanultál. Nem fértél bele a 2 napba? Milyen jó, hogy időben elkezdted, ma még haladhatsz tovább.

Az 5 napos tanulási tervnek nem csak az az előnye, hogy végre időben elkezdesz egy tanulást, hanem azáltal, hogy lépésről lépésre építed fel, átlátod az egész logikáját, sokkal koherensebb tudást szerzel, és nem csak felületes, a vizsgára memorizált frázisokat jegyzel meg, amit rögtön utána el is felejtesz, hanem mélyebb tudást szerzel.

Ezzel a technikával természetesen egyszerre több vizsgára is készülhetsz, hiszen az egyik vizsga harmadik, tanulós napjába beiktathatod egy másik vizsga első, előkészítős napját.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel