Így tanulj gyorsabban és hatékonyabban

Szerző: Diákszemmel

Legyen egy terved! Az mindig sokkal hatékonyabbá teszi a feladatok elvégzését, ha van egy terved, amit követni tudsz. Hiszen akkor egyik lépés jön a másik után, és észszerűen végig tudsz haladni az eredményig. Elmondjuk, hogy építsd fel.

hatékony tanulás

1. Tudd meg, mi lesz a vizsgában

Ha nem vagy biztos, tájékozódj előre, melyik könyv melyik fejezetét kell megtanulni. Ne utólag derüljön ki, hogy valamit el se kellett volna olvasnod, vagy épp van egy plusz könyv, amibe te bele se néztél.

2. Számold ki, mennyi időd van tanulni

Nem azt, mennyi nap van a vizsgáig, hanem hogy mennyi időd van ténylegesen tanulni. Tehát gondold végig, mikor van más elfoglaltságod, amit be kell iktatnod, és azt is reálisan mérd fel, hogy egyszerre mennyit tudsz tanulni.

3. Gyűjtsd össze a tanulnivalót

Mielőtt nekivágsz, legyen nálad minden könyv, jegyzet, bármilyen tananyag, amire szükséged lesz. A jól kiszámolt időbeosztásod ne azon csússzon el, hogy közben derül ki, valamit nehezebb beszerezni, mint gondoltad, és azzal töltöd az időt.

4. Készíts ütemtervet

Tervezd el, hogyan fogsz haladni: most már tudod, mit, és tudod, mennyi idő alatt kell megtanulnod. Gondold végig, ütemezd be, hogyan fogsz haladni, így azt is látod, miben mennyire lesz időd elmélyülni, vagy épp nem. Ha van egy terved, az akkor is segít, ha stresszelős típus vagy: ha előre eltervezted, mikor mi jön, akkor látod, hogy a végére fogsz érni időben.

5. Tervezz be ismétlést is

Hagyj időt magadnak az ismétlésre, saját magad kikérdezésére. Ezt lehetőleg friss aggyal tedd: ez az a rész, amikor elvileg már mindent megtanultál, és most szépen azon dolgozol, hogy komplex egésszé álljon össze a fejedben. Az ismétlés mélyíti is a tudást.

Igyekezz tartani magad a tervhez, de legyél rugalmas. Ha valamiről menet közben derül ki, hogy bonyolultabb, mint előre gondoltad, ne ess pánikba, tervezz újra. Nézd meg, más részeket hogyan tudsz rövidíteni.

Ha előre megtervezed a tanulást, akkor sokkal jobban uralod majd a rendelkezésedre álló időt, ezáltal hatékonyabban végzed el a feladataid, és összességében gyorsítod is a tanulást.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel