Mit csinálj, ha egyszerűen nem érdekel a tanulnivaló?

Szerző: Diákszemmel

Az egyik legnagyobb kihívást jelenti, amikor egyszerűen nem érdekel, amit meg kellene csinálnod, tanulnod. Egyébként is sokat halogatsz, na de ilyen esetben? Szenvedés tud lenni, hogy rávedd magad, kezdj hozzá végre. Mit tehetsz ilyen helyzetben?

nem érdekel a tanulnivaló

Vannak azok a helyzetek, amikor alapvetően érdekel a tantárgy, vagy van valamilyen motivációd, például jó jegyet szeretnél szerezni, de az is előfordul, amikor ezek egyike sem nyújt mentőövet, neked pedig mégis meg kell csinálnod a feladatot. Pedig egyszerűen nem érdekel, feleslegesnek tartod. Hogyan vedd rá ilyenkor magad, hogy nekikezdj?

1. Tűzz ki magadnak egy jutalmat

Valamit, amit szeretnél: például megnézni az új epizódot a sorozatodból, vagy megenni a csokit, ami a táskádban van, kösd ahhoz, hogy előbb megcsinálod a nemszeretem feladatot. Legyen olyan erős a motiváció, tehát valami olyan cél, amit mindenképp szeretnél megcsinálni, csak akkor működhet. Üzenetet írt valaki, akitől már nagyon vártad? Csak akkor olvashatod el, ha legalább 30 percig olvastad azt a tankönyvet.

2. Csináld valaki mással

A feladat továbbra is érdektelen lesz, de ha közösen csináljátok meg, kérdezitek ki egymást, akkor lehet legalább közben jókat nevetni rajta, vagy elkalandozni teljesen, de aztán visszatérni. Amire egyedül nem tudod rávenni magad, az kellemesebb időtöltéssé válhat, ha egy baráttal közösen csináljátok, és észre se veszed, már kész is lettetek vele.

3. Magyarázd meg magadnak, milyen sokat fejlődsz, ha most leküzdöd magad

Ez most nagyon spirituálisan hangzik, de biztos te is csináltad már sokszor. Jó, az nem érdekel, amit meg kell tanulni, de ha mégis ráveszed magad, és leülsz, megcsinálod, akkor nagyon sokat fejlődött a kontroll készséged saját magad fölött, tudatosabbá váltál, hogy olyan dologra koncentrálsz, amire nincs kedved. Lássuk be, sokszor beszéljük tele a saját fejünket hülyeségekkel, megteheted ilyen helyzetben is.

4. Válaszd külön az érzéseket a cselekedettől

Ez megint egy gondolkodásbeli kérdés, annak elfogadása, hogy attól, hogy valamit nem szeretnél megcsinálni, még képes vagy megcsinálni. Gondolj bele, amikor lejár az útleveled, akkor sincs kedved a hivatalban ülni és elintézni az új elkészítését, mégis megcsinálod, mert kell az útlevél. Valószínűleg takarítani sincs kedved, de azért mégis megteszed, mert nem akarsz totál kupiban létezni. A tanulás ugyanilyen. Nem kell feltétlen kedved legyen hozzá, az is egy olyan dolog, amit csak meg kell csinálni.

5. Találj benne valamit, ami mégis értékessé teszi

Nincs kedved a feladathoz, de az Excelben kell megcsinálni, bonyolult függvényeket kell használni, amiben még nem vagy magabiztos. A feladat továbbra sem érdekel, de milyen jól jön összességében, ha elmondhatod, hogy fejlődött az Excel tudásod. Keress valami olyan értelmet a feladatban, amivel mégiscsak azt érzed, nem teljesen hiábavaló, hogy megcsinálod.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel