8 tipp a jó célkitűzések megvalósításához

Szerző: Diákszemmel

A célkitűzések fontosak a mindennapi motiváció megtaláláshoz, hiszen sokkal könnyebben ülünk neki a feladatainknak, ha tudjuk, mi az a cél, amiért ezzel foglalkozunk ahelyett, hogy valami sokkal szórakoztatóbbat csinálnánk. Ahhoz, hogy ez valóban hatékonyan működjön, fontos azonban, hogy jól határozzuk meg a céljainkat. Hogyan kell ezt csinálni?

célkitűzés

1. Fogalmazd meg, milyen területen szeretnél változni, elérni valamit

A céljaid alapvetően az alábbi kategóriákba sorolhatók be:
– iskolával / munkával kapcsolatos
– személyes
– emberi kapcsolatokhoz kötődő

Gondold végig, ezek közül melyikben érzed a legerősebb késztetést valaminek az elérésére!

2. 1-3 célt tűzz ki egyszerre

A cél az, amire az erőfeszítéseid irányulnak, a vágyott eredmény eléréséért. Vagyis, a céljaidért erőfeszítéseket teszel. Az erőfeszítések pedig fárasztóak. Éppen ezért 1-3 célnál ne tűzz ki többet párhuzamosan, mert vagy sikertelenséghez vezet, vagy kiégéshez. Az első lépésben már meghatároztad, mik iránt érzed a legerősebb késztetést, ebből válassz ki legfeljebb hármat.

3. Foglalkozz az erősségeiddel és a gyengeségeiddel is

Nem csak azokon a területeken érdemes célokat kitűzni, ahol jelenleg gyengén teljesítesz, fontos, hogy az erősségeid is tovább fejleszd. Ha például már elég jól beszélsz angolul, érdemes ezen a téren méginkább előre lépned, és megcélozni a felsőfokú nyelvvizsgát, vagy a szókincsed bővítését. Így egyrészt elérheted, hogy abban, amiben jó vagy, kiemelkedően jó legyél, másrészt pedig nagyobb a sikerélmény, hiszen eleve jó pozícióból indulsz.

4. Írd le a céljaid

Felírhatod egy egyszerű post-it-re, amit kiteszel az íróasztalod fölé, de ha tervezős típus vagy, akkor használhatsz erre egy füzetet is, amiben összeszeded, miket kell tenned, hogy elérd a céljaid, milyen lépésekben fogsz haladni. Amint le van írva, sokkal konkrétabbá válik a számodra is, és nagyobb eséllyel kezdesz el aktívan tenni érte.

5. Kövesd a saját haladásod

Időnként gondolod végig, mennyit haladtál, és nézd meg, mennyit fejlődtél ahhoz képest, amikor elkezdted. Vannak célok, amik nagyon könnyen számosíthatók – mondjuk eldöntöd, hogy hetente kétszer elmész futni -, és ezt könnyű egy edzős app segítségével követni, hogy mennyiszer valósítottad meg. Ha az angol szókincs bővítésénél maradunk, az már nehezebben mérhető, de ott is felírhatod, hogy mennyi regényt olvastál el angolul, vagy filmet néztél meg felirat nélkül, és ezekből tudhatod, hogy tágult a nyelvtudásod.

6. Rendszeresen vizsgáld felül a céljaid

Az előző pontból következik, hogy a haladás követése mellett vonj le következtetéseket is, és nézd meg, egyáltalán a jó célokat követed-e, vagy valójában nincs értelme annak, amibe belefogtál, vagy mégsem erre vágysz. Lehet, hogy túl nagy lépést akartál megugrani, és egy kisebb célt kell előbb kitűzni. Szóval, nagyon sokféle módon lehet szükség a változtatásra, és fontos, hogy rendszeresen gondold végig, arra haladsz-e, amerre szeretnél.

7. Tervezz visszafelé

Ha nem tudod, hogyan vágj bele a céljaid megvalósításába, kezdj el visszafelé gondolkodni. Határozd meg, hogy mi az, amit el szeretnél érni, és fogalmazd meg, hogy mire van szükséged, hogy az meglegyen. Aztán lépj egyet vissza, hogyan fogsz eljutni oda, hogy megcsináld, amire szükséged van. Lépkedj vissza az adott kérdéssel kapcsolatos jelenlegi helyzetedig, és máris kialakult az előtted álló feladatok sora.

8. Minél kisebb és rövidebb távú célokat tűzz ki

A hosszú távú célokban a legkönnyebb elveszni, hiszen azoknak az eléréséhez hosszú út vezet, ami igazából beláthatatlan, és ettől megfoghatatlanná válik. Ha van egy nagyobb célod, azt bontsd fel kisebb „résztávokra”, és a célkitűzésed az első állomásig tartson. Minél közelebb van egy cél, annál valószínűbb, hogy bírod kitartással, és sikeres lehetsz a célkitűzéseid elérésében.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel