Így építsd fel a céljaidhoz vezető utat – visszafelé

Szerző: Diákszemmel

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan lehet úgy meghatározni a célokat, amiket el szeretnél elérni, hogy sikeres is legyél bennük. Ebben szó volt arról is, hogy amikor megvan a cél, kezdj el visszafelé tervezni: így alakulnak ki azok a könnyen teljesíthető és logikusan egymásra épülő lépések, amikkel eljuthatsz a már említett célig. Most erről fogunk részletesebben írni, hogyan is tedd meg azokat a lépéseket visszafelé.

Azt tehát már tisztáztuk, hogy olyan célokat érdemes kitűznöd magad elé, amik minél kisebbek és rövidebb távú célok. A hosszú távú célok ugyanis könnyen megfoghatatlanná válnak, és tiszta lépések sorozata helyett csak elvont fogalomként lebegnek a szemed előtt. A cél akkor jó cél, ha nagyon pontosan tudod, milyen lépések sorozatával, hogyan és mennyi idő alatt fogsz eljutni oda, hogy megvalósítsd.

A visszafelé tervezés akkor segít, ha nem tudod pontosan, hogyan vágj bele a céljaid megvalósításába. Ilyenkor tehát a következőt érdemes végiggondolni.

1. Fogalmazd meg a célod

Mondjuk, egy nagyon egyszerű példából kiindulva, elhatározod, hogy egy bizonyos tárgyból szeretnél egy bizonyos jegyet szerezni a félév végén.

2. Gondold végig, hogy ehhez mire van szükséged

Mit kell tenned, hogy meglegyen az a jegy? Nyilván sokat tanulni az adott tárgyból, igaz? Azért nem ilyen egyszerű. Ennél sokkal konkrétabban is meg tudod fogalmazni. Például, végiggondolod vagy utána jársz, hogy az adott tárgyat tanító tanár mit vár el. Arra kíváncsi, hogy az adatokat jól meg tudtad-e jegyezni? Az számít nála, hogy látod-e az összefüggéseket? Egy jó esszét vagy az órai aktivitást díjazza? Tudd meg, mik az elvárások, hogy tudd őket teljesíteni.

3. Határozd meg a részfeladatokat

Ha már megfogalmazódott az eszköz, amivel elérheted a célod, fogalmazz meg olyan részfeladatokat, amik segítenek ennek teljesítésében. Ha például arra jutottál, hogy a tanár az adatokat kérdezi vissza, kezdj el időben kikérdező kártyákat készíteni, amik segítenek majd a felkészülésben. Ha az órai aktivitást díjazza, nézz utána a témának, amivel foglalkoztok, hogy meg tudj szólalni órán.

4. Adj magadnak konkrét, rövid feladatokat

Miután megfogalmaztad, hogy mik ezek a feladatok, konkretizáld ezeket és tedd rövid idő alatt elvégezhetővé. Fogalmazz meg olyan fél órás feladatokat, amiket be tudsz illeszteni a napirendedbe. Ezeket építsd fel logikusan, és tervezd meg pontosan, honnan hová fogsz eljutni. Ha az előző pontokat végiggondoltad, akkor ez a lépés már adja majd magát.

5. Motiváld magad végig a célig

A jól megtervezett rendszerekkel az a baj, hogy ha egyszer kihagyunk egy lépést, hajlamosak vagyunk hagyni összedőlni az egészet. Találd ki, mivel tudod motiválni magad egy-egy részfeladat elvégzése után, mi az a saját magad díjazása, ami segít majd abban, hogy végigcsináld az egész tervet.

Túl sok macerának tűnik? Valójában sokkal kevesebb időt igényel, mint amennyit terv nélkül elszöszölsz azzal, hogy nem tudod pontosan, hogy is fogj hozzá, halogatod, felesleges dolgokat tanulsz meg. Egy ilyen tervet egyszer kell végiggondolni, és utána mindig lehet hozzá nyúlni, amikor haladni akarsz a feladattal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel