Így tanuld meg beosztani a pénzed

Szerző:

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy mennyire hiányzik az oktatásból egy általános pénzügyi ismereteket oktató tantárgy, ahol segítenének abban, hogy megtanulj bánni a pénzeddel, tudd, milyen adózási formák vannak és milyen feltételek mellett érdemes hitelt felvenni. Ha foglalkozna ezzel az oktatás, akkor sokkal nagyobb rálátással kerülne ki mindenki a suliból, hogy mire is érdemes odafigyelni. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogy tartsd be jól a költségvetésed.

Ahhoz, hogy tudj tervezni, előrébb léphess az anyagiak terén, alapvető fontosságú, hogy átlásd a saját költségvetésed és megtanuld beosztani a pénzed.

diákmunka

1. Kövesd a kiadásaid

Könnyű már ott megcsúszni, hogy igazából fogalmad sincs, mire és mennyit költesz egy hónapban. Vannak fix kiadásaid, amiket nem is számolsz be, amikor azon gondolkozol, mire költöttél. Aztán sokszor apróságokra megy el nagyon sok, anélkül, hogy észrevennéd, mert egyenként mindegyik kicsi. Keress egy appot, amiben pontosan vezetni tudod, egy adott hónapban mire mennyit költöttél.

2. Minden hónap végén nézd át ezeket a kiadásokat

Hónap végén nézd meg a listád, de mielőtt megnéznéd, próbáld megtippelni, mennyit is költöttél. Nézd meg, jól tippeltél-e. Ha nagyon mellélőttél, akkor még van mit fejlődnöd!

3. Határozd meg az alap havi kiadásaid

Láss tisztán azzal kapcsolatban, mi az, amit egy hónapban biztos el kell költened. Mik azok a fix kiadások, amik minden hónapban előtted állnak, és ezek mennyi részét teszik ki a bevételednek.

4. Készíts prioritási listát a „szabadon elkölthető” keretnek

Ha már tudod, egy adott hónapban mennyi az az összeg, amivel szabadon rendelkezel, gondold végig, mi az, amire ebből költeni szeretnél. Állíts fontossági sorrendet, majd tedd el pár napra, és nézd meg újra. Gondold végig, még mindig az szerepel-e a lista élén, amit először odaírtál, és ami eleve a lista végére került, arra valóban szükséged van-e.

5. Hagyj teret az impulzív vásárlásoknak

Amikor egy hónap költségvetését tervezed, légy reális. Mindig vannak impulzív vásárlásaink, amiknek nem tudunk ellenállni – tervezz úgy, hogy ez beleférjen, és akkor nem lesz utána lelkifurdalásod. De ezt is írd fel a listádra, hogy a hónap végén meg tudd állapítani, mennyit költöttél impulzívan!

6. Tervezd meg, hogyan tudod ezt a költségkeretet növelni

Ha sehogy nem jön ki a matek, és a kötelező kiadások mellett mindarra, amire még szeretnél költeni, minden hónapban kevés marad, nézd meg, milyen diákmunka lehetőségeket tudsz beiktatni a mindennapjaidba! Hasznos munkatapasztalatra tehetsz szert, jelentősen növelheted a havi keretet, amiből gazdálkodsz, és rugalmasan dolgozhatsz, ahogy a suli mellett belefér! Nézd meg a lehetőségeket >>

Hozzászólások

Szerző: