Így jegyzetelj ki egy könyvet

Szerző: Diákszemmel

Egy könyv kijegyzetelése jelentősen megkönnyítheti a tanulást, hiszen sokkal gyorsabban haladsz, ha csak a rövidebb verziót kell használnod. Meg is nehezítheti viszont, ha nem jól csinálod.

kijegyzetel

Biztos te is sokszor belefutottál már, hogy megpróbálod kijegyzetelni a tanulnivalót, de a végén felesleges időpocsékolásnak tűnik az egész, mert tanuláshoz újra a könyvet használod. Ez azt jelenti, hogy nem jól jegyzetelted ki – nem azt, hogy a kijegyzetelés ne lenne hatékony módszer.

Minek kell szerepelnie a jegyzeteidben?

  • az adott tartalmi egység fő témájának
  • a szövegrész céljának: mit akar a szerző elmagyarázni
  • a legfontosabb adatoknak

Mi ne szerepeljen a jegyzeteidben?

  • hosszú magyarázó mondatok: ha az olvasás során megértetted a szöveget, most rövid kulcsszavakra van szükséged, ami alapján fel tudod idézni
  • olyan részletek, amiknek nincs jelentősége a komplex témával kapcsolatban
  • szóról szóra kimásolt mondatok: a jegyzetelés lényege, hogy amit megértettél, most a saját szavaiddal fogalmazod meg

Tehát, így jegyzetelj ki egy könyvet:

1. Egyszerre egy kis részt olvass el a szövegből

Igyekezz a jegyzetet fejből készíteni: ehhez arra van szükséged, hogy egyszerre csak egy kis részt olvass el a szövegből. Amikor egy gondolatmenet végére értél, igyekezz emlékezetből vázlatpontokba szedni. Nyilván az adatokat, neveket kiírhatod a könyvet nézve is, ez még nem biztos, hogy elsőre megjegyezted.

2. Tegyél kiemeléseket, színeket a jegyzetedbe

Még a kivonatból is érdemes kiemelni a lényeget, ráadásul, ha vizuális memóriád van, a színek, nagy betűk segíthetnek a felidézésben.

3. Csak azt írd ki, amit tényleg megértettél

Ha közvetlenül az olvasás után nem tudod annyira felidézni az olvasottakat, hogy vázlatpontokba szedd a lényeget, az azt jelenti, hogy nem értetted meg az összefüggéseket. Ebben az esetben a jegyzetednek sem lesz haszna, úgyhogy addig gyúrd a szöveget, amíg meg nem érted.

4. Fűzz megjegyzéseket a jegyzetek mellé

Azokat a gondolatokat, amik segítettek neked a szöveg olvasása közben, ami közelebb vitt a dolog lényegéhez, azt írd a papír szélére a jegyzeteknél. Ezek a gondolatok hasznosak lesznek, amikor majd tanulsz, ha hasznosak voltak az olvasás során is.

5. Olvasd vissza a jegyzeteid

Ahogy haladsz szakaszról szakaszra, időnként olvasd vissza a hárommal korábbi „jegyzetelés etapot”. Nézd meg, még értelmesnek találod-e a jegyzetet, olyannak, amit később is használsz tudsz majd. Ha nem, menj vissza az adott szövegrészhez, és egészítsd ki a jegyzeted.

A jó jegyzet lényege, hogy a tanulás során alkalmas legyen arra, hogy kizárólag erre támaszkodj. Ha tehát jól csinálod, nem a könyvet kell majd újra és újra átolvasnod, hanem a jegyzeteidből is fel tudsz készülni a vizsgára, ami hatalmas segítséget jelent.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel