Jön az érettségi: így oszd be az időd, ha dolgozni is szeretnél

Szerző:

A gimi utolsó éveiben sokan vállalnak diákmunkát, hiszen jól jön az így szerzett szabadság, a saját jövedelem által teremtett biztonság. Az érettségire készülve azonban felmerül a kérdés: hogyan oszd be úgy az időd, hogy az érettségire is megfelelően fel tudj készülni?

érettségi diákmunka

1. Tervezz előre

Nagyon fontos, hogy előre készíts egy nagyjából felvázolt időbeosztást, ahol megtervezed, mikor mire fogsz készülni, és hol jut idő a munkának. Ez a terv természetesen rugalmas kell legyen, hiszen nem tudhatod előre, mikor okoz valami nagyobb nehézséget, mint gondoltad, mire kell plusz időt szánnod. Ha mégis előre végiggondolod, mikor mivel fogsz foglalkozni, annak az esélyét elkerülöd, hogy teljesen kicsússz az időből.

2. Dolgozz össze másokkal

Ha felosztjátok egymás közt a kidolgozandó érettségi tételeket, és ezeket együtt átbeszélitek: mindenki prezentálja, amit ő készített el, az egy értő, egymásnak magyarázó, közösen tanuló hatékony felkészülést jelenthet. Fontos része a közös tanulás is: ha csak kézbe veszel egy más által kidolgozott tételt, nem biztos, hogy mindent értesz belőle. Ha viszont át is beszélitek, előkerülnek olyan részletek, amit talán a másik nem írt le.

3. Válassz olyan diákmunkát, ami közel van a sulihoz és/vagy a lakhelyedhez

Csökkentsd az ingázással töltött időt úgy, hogy olyan helyen dolgozol diákmunkában, ami vagy a sulidhoz, vagy az otthonodhoz közel van. Amelyikhez közel esik, ennek alapján igyekezz beosztani a műszakjaid is. Fontos a jó időkihasználás, ezért arra kell törekedned, hogy minél kevesebb üresjáratod legyen.

4. Keress rugalmas diákmunkát

Nagyon sok olyan pozíció elérhető, amelyik rugalmas munkavégzést tesz lehetővé. Keress olyan lehetőséget, ahol nem jelent majd problémát, ha egyik héten sokkal többet, másik héten sokkal kevesebb munkát tudsz elvállalni. Az óradíj alapján meg tudod állapítani, milyen jövedelemre számíthatsz: ha kikalkulálod, mennyi pénzt szeretnél keresni a félévben, igyekezz úgy megtervezni, hogy eleinte többet, az érettségihez közeledve egyre kevesebb munkát kelljen vállalnod.

5. Figyelj a pihenésre is

A suli, az érettségi és a munka miatt kemény félév vár rád. Fontos, hogy hagyj időt a pihenésre, a feltöltődésre. Arra pedig különösen figyelj oda, hogy ne pont az érettségi idejére merülj ki teljesen, hiszen akkor nem tudsz majd jól teljesíteni. Hétvégente tervezz be aktív pihenést is, ami segít fitten tartani, hiszen a jó kondícióra szükséged lesz.

Sok sikert!

Hozzászólások

Szerző: