Diákmunka suli mellett: néhány tapasztalat

Szerző: Diákszemmel

A legtöbben azért félnek diákmunkát vállalni suli mellett, mert attól tartanak, hogy nagyon sok időt vesz igénybe, vagy a tanulástól, vagy a szabadidőtől vonja meg őket. De vajon hogyan kerülhető ez el?

diákmunka

A diákmunka legnagyobb előnye, hogy rugalmas, és lehetőséget nyújt arra, hogy annyi munkát vállalj, amennyi az idődbe belefér. Így elkezdeni mindenképp érdemes, és a tapasztalataid alapján tudod majd eldönteni, hogy neked mi az ideális. A diákmunkában végezhető feladatok köre ráadásul egyre szélesebb, nézd meg a Multi Job Iskolaszövetkezet kínálatát, és látni fogod, hogy olyan pozíciók is nyitva állnak előtted, amelyek hasznos szakmai tapasztalatot is jelentenek majd számodra!

A nyilvánvaló előny mellett, hogy pénzt keresel és saját kereseted lehet, rengeteg egyéb hasznos dolgot nyerhetsz a diákmunkából a tapasztalatok alapján. Aki például félénk, bizonytalan természetnek gondolja magát, számára különösen hasznos lehet, hogy „tét nélkül” próbálhatja ki magát egy egészen új típusú feladatban.

Mert egy munka során más elvárásokat támasztanak veled szemben, mint az iskolai közegben: sokkal agilisebbnek, önállóbbnak kell lenned, saját ötletekkel kell előállni, egyedül kell megoldani helyzeteket, és a meglévő tudásod a gyakorlatban használni. A tét nélküliségen pedig arra gondolok, hogy egy diákmunka esetében még nem arról a munkahelyről van szó, amit sok önéletrajz elküldése után végre megszereztél és biztos, hogy nagyon szeretnél megtartani. Ezért nem is kell annyira félned attól, ha esetleg hibázol.

Egy diákmunka során tehát szerezhetsz ezen a téren is magabiztosságot, megtanulsz kommunikálni olyan emberekkel, akikkel amúgy nem találkoznál, és ezt később nagyon jól tudod majd hasznosítani. Akár egy állásinterjún, akár akkor, amikor kapcsolatépítésről van szó, nem úgy állsz majd ott, hogy fogalmad sincs, mi a megszokott és elvárt viselkedés, hanem lesz tapasztalatod.

Az itt szerzett tapasztalat segít abban is, hogy sokkal magabiztosabban hozz önálló döntéseket, egy váratlan szakmai helyzetet könnyebben megoldj, és ne ess pánikba, ha olyan szituációban találod magad, amiről nem mondták el, hogyan kell megoldani. A probléma-megoldó készséged tehát jelentősen fejleszti a diákmunkában szerzett tapasztalat – amit a leendő munkaadóid tudni fognak, amikor jelentkezel hozzájuk, és látják az önéletrajzodban a szakmai tapasztalataid.

Az idő-kezelési készséged is fejleszti a többféle terhelés, hiszen amikor több különböző feladatot kell összehangolnod, akkor kevesebb tered marad a halogatásra, dolgok elodázására. A tapasztalatok alapján akik diákmunkában dolgoznak, azt mondják, sokkal hatékonyabbá váltak a feladataik elvégzésében. Jobban tudnak fókuszálni, hiszen tudják, hogy nincs idő elkalandozni. Arra persze figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű pihenés így is meglegyen, de éppen ennek eléréséhez van szükség arra, hogy jól oszd be az időd.

Mindezek mellett pedig a diákmunka sokszor nagyon szórakoztató is. Egy új csapat tagja leszel, megismersz új embereket, és könnyen lehet, hogy még élvezed is azt a kihívást, amit az iskola passzív tanulói helyzete után az önállóbb munka jelent. Itt végre úgy csinálod a dolgokat, ahogy te akarod – a főnököd elvárásainak megfelelve, persze -, sokkal nagyobb szabadságod van és rájöhetsz, hogy a gondolataid, a szavaid mennyit érnek, hasznosnak tekintik.

A nyilvánvaló pénzkereseti előny mellett tehát a diákmunka hasznos tapasztalat és kellemes, önállóságot lehetővé tévő élmény, amit rugalmasan oszthatsz be úgy, ahogy az időbeosztásodba belefér!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel