Milyen egyszerű dolgokra van szükséged a hatékony tanuláshoz?

Szerző: Diákszemmel

Néha a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak! Lássuk, mire van szükséged a tanuláshoz.

1. Naptár

Határidők, feladatbeosztási tervek, annak végiggondolása, hogy melyik nap mivel fogsz foglalkozni: ha mindezt egy papír alapú naptárban vezeted, sokkal átláthatóbbá válnak a napi teendők és nem felejted majd el, hogy mit kell megcsinálnod, azt is jobban tudod követni, mivel hogy haladsz.

2. Tanulási technikák

Te tudod, neked melyik tanulási technika válik be a legjobban? És tudod azt, hogy mit milyen módszerrel lehet a legjobban megtanulni? A hatékony tanulás egyik legfontosabb lépése, hogy megismerd, neked mi válik be, milyen típus vagy. Vizuális, vagy éppen hallás után tanulsz nagyon jól, sokat segít, ha saját jegyzeteket készítesz, vagy azt tudod jobban előhívni, amit különböző színekkel kiemeltél.

Azt is fontos tudni, hogy máshogy kell megtanulni a bemagolós dolgokat, és máshogy azt, amit megérteni kell. Tegyél különbséget aközött, amiből csak le akarsz vizsgázni és ami valóban fontos lesz neked, tudást szeretnél építeni rá. Ezek alapján különítsd el a tanulnivalót, és annak megfelelően állj hozzá.

3. Találékonyság

Az „én ezt nem értem”, „nekem nem matekos agyam van” kifogások helyett, ha igazán sikereket szeretnél elérni, akkor találékonynak kell lenned, és fel kell ismerned, hogyan tudsz a saját limitjeiden túllépni. Találd meg a módszert, amivel közelebb tudsz kerülni ahhoz a tárgyhoz, ami alapvetően idegen tőled, nézd meg, mik azok a kis lépések, amit meg tudsz tenni – nem kell mindennek a szakértőjévé válnod. Ami igazán nem fekszik, azon a téren csak tudd meg, mire van szükséged, hogy levizsgázz.

Nagyon sok módszer, app és útmutató áll a rendelkezésedre, ami elvileg segíti a tanulást. A legjobb módszer mégis az, ha a lehető legjobban leegyszerűsíted a feladatod, és arra fókuszálsz, amire szükséged van, ahogy neked a legjobban megy.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel