Pánikolsz a jövő miatt? Így kezeld

Szerző: Diákszemmel

Nem ritka, hogy szorongással tölt el minket, ha azon kezdünk el gondolkozni, hogyan fogunk tudni elhelyezkedni a suli után, hogyan álljuk meg a helyünket. Mindenkinél eljön az a pillanat, amikor felismeri, hogy rövidesen saját magának kell gondoskodnia a jövedelméről, el kell kezdenie a karrierjét – és a bizonytalanság aggodalmat eredményezhet. Mielőtt állandó stressz-forrássá válna a kérdés, jó, ha tisztázol magadban néhány dolgot.

A tervezgetés, álmok szövögetése inspiráló és motiváló is lehet, de van, aki ezt nem így éli meg, és nyomasztónak érzi a saját jövőjéről gondolkodni. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, ne aggódj, nem veled van a baj. Valóban teherként nehezedhet a válladra a sok lehetőség és a döntések, amelyeket meg kell hoznod. De ne kerülj be egy spirálba, ami a pánikhoz vezet!

Ha stresszelsz a jövőd miatt, az első lépés annak megfogalmazása, hogy pontosan mivel kapcsolatban vannak félelmeid. A karriered? Az önállóvá válás? A lakhatás finanszírozása? Gondolkodj el azon, hogy mi kelt aggodalmat benned és pontosan mitől félsz.

Sokszor segít, ha mindezt leírod, és nem csak a fejedben pörgeted a gondolatokat. Akár listába is szedheted, és azt tapasztalhatod, hogy már azzal, hogy formát adtál neki, kevésbé ijesztővé vált a kérdés.

Ezek után azt kell végiggondolnod, hogy az adott kérdésekben mi az, amire hatással vagy, amiért te tehetsz. A pánikot az okozza, amikor azt érzed, hogy nem a te kezedben van az irányítás. Ezzel tehát úgy mehetsz szembe, ha összegyűjtöd a dolgokat, amiket alakítani tudsz. Ha például félsz, hogy nem tudsz majd elhelyezkedni, az, hogy behívnak-e állásinterjúra, nem csak rajtad múlik. De ezen a téren is vannak dolgok, amiket te alakítasz: azon dolgozhatsz, hogy milyen diákmunkát, szakmai gyakorlatot, extra tudást szerezz, amitől az önéletrajzod piacképesebbé válik, ahol kapcsolatokat szerezhetsz, ami könnyebbé teszi majd az elhelyezkedést.

Ha azokra fókuszálsz, amiért te tudsz tenni, akkor máris feladatok fogalmazódnak meg, amiket ha elvégzel, akkor tudod, hogy tettél azért, hogy sikerüljön, ami szorongást okoz. Már önmagában a tény, hogy teszel valamit, csökkenti a kiszolgáltatottság érzését, és ezáltal a stresszt is.

Ha tehát szorongsz, akkor a következő három lépésen menj végig:

  1. Határozd meg, pontosan mi okoz szorongást, mitől félsz
  2. Fókuszálj azokra a dolgokra, amikre ezzel kapcsolatban hatással vagy, tehetsz érte
  3. Készíts feladatlistát, aminek segítségével tehetsz azért, hogy ami szorongást okoz, azt végül meg tudd csinálni
Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel