5 dolog, amit tegyél meg a karrieredért, mielőtt befejezed az egyetemet

Szerző:

Az egyetem alatt sokszor nehéz látni a fától az erdőt, lekötnek az aktuális vizsgák, a beadandók, a határidők. Pedig valójában ilyenkor készülsz fel arra, amivel majd foglalkozni fogsz: a fő cél, hogy megtaláld, ami igazán érdekel, és minél jobb lehetőségeket teremts magadnak, hogy tudj is ezzel foglalkozni.

1. Tanulás

Időnként emlékeztesd magad, hogy az egyetem nem csak arról szól, hogy sikerüljön valahogy levizsgázni mindenből. Fontos, hogy tudatos legyél a tanulás során, priorizáld a tárgyakat. Hiába nehezebb az egyik, ha az nem lesz számodra fontos a gyakorlatban: ne fordíts rá olyan nagy energiát, fókuszálj inkább azokra, amik szorosan kapcsolódnak a területhez, amivel foglalkozni akarsz. Ezt tanuld meg jobban, foglalkozz átfogóbban, mint ami a vizsgához szükséges, és törekedj arra, hogy olyan tudást szerezz, ami később a gyakorlatban hasznosítható.

2. Kapcsolatépítés

Ne feledd, hogy az egyetemen számos olyan ember vesz körül, akik azonos területen dolgoznak, vagy fognak dolgozni, mint te. Használd ezt a lehetőséget arra, hogy építs szakmai kapcsolatokat. Ezekre nagy szükséged lesz később, amikor próbálsz elhelyezkedni. Nem arról beszélünk, hogy jópofizz mindenkivel, csak ragadj meg minden lehetőséget, hogy bővítsd a kapcsolati hálód nyitottsággal, és annak tudatos kifejezésével, hogy te mivel is szeretnél foglalkozni.

3. Diákmunka

A diákmunkában szerzett tapasztalat abban különbözik a szakmai gyakorlattól, hogy itt mindenképpen önállóan kell dolgoznod, sok esetben felelősebb leszel a feladatért, amit elvégzel. A gyakornoki pozíciók sokszor szólnak inkább a tanulásról, megfigyelésről. A munkaadók tudják a különbséget, és ha az önéletrajzodban szerepel diákmunka, akkor tudják, hogy képes vagy az önálló munkavégzésre, ez pedig előny.

4. Szakmai gyakorlat

Ezzel együtt természetesen szükség van a szakmai gyakorlatra is, hiszen ez pedig az adott területen szerzett ismereteket jelenti. Beleláttál már egy hasonló cég működésébe, tudod, hogy milyen munkát kell végezni, és még mindig szimpatikus maradt a terület – akkor nem fogsz két hét után kilépni. Ha nem mindent a nulláról kell neked megmutatni, az nagyon sokat jelent egy cégnek, ezért igyekezz olyan szakmai gyakorlatot szerezni, ahol tényleg bevonnak a munkába.

5. Hobbi

Ez persze viccesen hangzik feladatként, de jó ha találsz egy olyan tevékenységet, ami feltölt. Valamilyen sportot, amit élvezel és amit elkezdesz rendszeresen csinálni már az egyetem alatt – ilyenkor még sokkal könnyebben alakítasz ki egy rendszert, mint később. Ha viszont már megvan, akkor megtartani könnyebb, ha megvan a hely, a társaság, az idő, amikor végzed. Erre is szükséged lesz, a mentális egészséged megőrzése érdekében.

Hozzászólások

Szerző: