A kudarctól való félelem

Szerző: Diákszemmel

Amikor elborítanak a feladatok, vagy azt látod, hogy másoknak mintha könnyebben, jobban menne a suliban az, ami neked nehézséget okoz, akkor hatalmukba keríthetnek a nyomasztó érzések. Ezek középpontjában a kudarctól való félelem áll alapvetően.

Nagyon fontos, hogy erősítsd magadban: ne másokhoz hasonlítsd a saját teljesítményed. Két okból sem: egyrészt rengeteg oka lehet, amiért különböző sikereket értek el, neked azt kell szem előtt tartanod, mi a te célod, és ahhoz képest hol tartasz. Másrészt pedig ne feledd, hogy nagyon különböző lehet a látszat és a valóság: nem tudod, a másik mennyit küzd és mennyi munkát tesz abba az eredménybe. Rivalizálás helyett inkább sorstársakat láss a többiekben, akikkel segítséget kérhettek egymástól, támaszkodhattok egymásra.

Amikor nagy a nyomás, akkor akaratlanul is úgy érzed, nem teszel eleget. Tanulhatnál többet, keményebben. Ez aztán rossz érzésekkel tölt el, és még annyira sem tudod rávenni magad a tanulásra. Ördögi kör, részletezni sem kell. Ugyanakkor rengeteg energiát elvesz, és lefáraszt. Nem azt mondjuk, hogy veregesd magad hátba, amiért ellustálkodtad a délutánt, de amikor ténylegesen erőfeszítést teszel, akkor ismerd el a saját magad.

Örülj a saját sikereidnek, a kicsiknek is. Nem kell vele feltétlen felvágni, de saját magadban ismerd el. Önmagad elismerése segít az önbizalomépítésben, és ha magabiztosabb vagy, akkor egy kudarc sem tör le annyira. Helyén tudod kezelni, tudod azt, hogy valami most egyszerűen nem sikerült, de majd legközelebb jobban fog menni.

És ne felejtsd el feltöltődni. Ha csak a feladatokra koncentrálsz és elural a sok minden, amit még meg kell csinálnod, az kiégéshez vezet. Elveszíted a motivációt, nehezen tudod rávenni magad a tennivalókra. Szánj időt a tartalmas feltöltődésre, ezek azok, amik megadják az energiát a feladatokhoz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel