Fogalmad sincs, milyen területen akarsz majd dolgozni? Nem vagy egyedül

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemi jelentkezés azt jelenti, hogy úgy kell szakmát választanod, hogy lehet, még fogalmad sincs, mivel akarsz foglalkozni. Az is előfordulhat, hogy van elképzelésed, de az egyetem első éveiben kiderül, hogy mégsem neked való. Ne ess kétségbe, nem vagy egyedül, hogy bizonytalankodsz.

Az egyetemi jelentkezésed nagyon sok minden befolyásolja: érdeklődés, potenciális szakma-ötletek, területek, amikben jó vagy. De azoknak az aránya, akik ilyenkor pontosan tudják, milyen pozícióban szeretnének elhelyezkedni és ez alapján adják le a jelentkezésüket, nagyon kicsi.

Még ha nem is tudod pontosan, milyen karriert is képzelsz el magadnak, vannak kiindulópontok, amik befolyásolják a választásod. Az érdeklődésed, az adott szakma nyújtotta elhelyezkedési és kereseti lehetőségek. De lássuk be, egy gimnáziumi közegből indulsz, ahol pontosan megmondják, miket kell tanulnod, nem neked kell döntést hoznod, és nagyon kevés rálátásod van a választott szakmára.

Ha tehát nincs pontos elképzelésed, azt javasoljuk, hogy indulj el a másik irányból: kezdj el álláshirdetéseket böngészni, nézd meg, melyik pozíció szimpatikus, és olvasd el, ahhoz milyen végzettséget várnak. Ha van elképzelésed, és ezek alapján ki tudod választani a szakot, akkor is könnyen lehet, hogy azt tapasztalod majd, ez nem neked való. Nézd meg, milyen mozgási lehetőségeid vannak, milyen tevékenységeket végezhetsz még az adott végzettséggel, hátha találsz valami olyat, amit közelebb érzel magadhoz.

Általánosan fogalmazva, ha szerzel egy végzettséget, nem kizárólag a szakmádban dolgozhatsz, de lehetsz például tanácsadó az adott területen, gondolkodhatsz olyan munkákban, ahol jól jön a diplomád során megszerzett szakterület ismerete, mégsem azon a területen dolgozol.

Ha már egyetemista vagy, de elbizonytalanodtál, hogy megfelelő szakmát választottál-e, adott a lehetőség, hogy a tanáraid valamelyikétől kérj segítséget. Mondd el, miért gondolod úgy, hogy mégsem ez a te területed, és lehet, hogy választ tud adni a kétségeidre, vagy ő, aki jobban átlátja, tud mondani alternatív javaslatot, és talán megmutat egy olyan irányt, ami tényleg izgalmas neked. Fontos, hogy tényleg fogalmazd meg, miért bizonytalanodtál el, és ne azt mondd, hogy „unatkozom az órán és nem érdekel a tananyag”.

Meg lehet próbálni szakmai gyakorlatra menni, belenézni, hogyan működik valóban az adott terület, és máris jobban meg tudod állapítani, mennyire neked való, vagy tényleg téves irány-e. Lehet, hogy a gyakorlatban felkelti az érdeklődésed, de az is lehet, hogy még időben egyértelművé válik, valóban váltanod kell. Ilyenkor pedig ne félj meglépni, hiszen fontos, hogy olyan területen dolgozz majd, ami érdekel is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel