3 tipp hétvégi tanuláshoz

Szerző: Diákszemmel

A hétvége arra való, hogy aludj, a barátaiddal töltsd, és egyáltalán, szórakozz. De aztán jön a vizsgaidőszak, és nincs más lehetőség, hétvégén is ugyanúgy tanulni kell. Hogyan oszd be az időd, hogy mégis emlékeztessen a pihenős hétvégékre?

hétvégi tanulás

1. Pontosan tervezd meg, mikor fogsz tanulni

A hétvégi tanulás sikeréhez az első lépés, ha pontosan megtervezed, mikor mit fogsz tanulni. Ha arra hagyatkozol, hogy „majd elkezdem”, azzal nagyon könnyű elcsúszni. Egy ideig úgy tűnik, még előtted áll az egész hétvége, aztán már csak azt veszed észre, hogy nem csináltál semmit.

Miért más ebből a szempontból, mint a hétköznapok? Mert olyankor vannak olyan kötelezettségeid, amik keretezik a napot. Így eleve jobban rá vagy hangolódva, hogy a feladataid csináld, és azokhoz is tudod illeszteni. Hétvégén viszont csak a szabad időd van és a tanulás, és ezeket kell kibékíteni egymással.

2. Akkor tanulj, amikor a legkevésbé valószínű, hogy félbeszakítanak

A hétvégi tanulás másik nehezítő tényezője, hogy a többi embernek ilyenkor szabadideje van a családban. Ha tudod, hogy jönnek át rokonok családi ebédre, stb., akkor ne ilyenkorra ütemezd a tanulást. Vagy ha muszáj tanulnod, akkor ilyenkor lehetőleg menj el otthonról, ülj be egy kávézóba.

Ha nem egész napos tanulást tervezel, és estére már programod van, akkor arra figyelj, hogy ne délután 3-kor kezdj hozzá. Mire igazán belejönnél, már abba is kell hagynod. Ha úgy gondolod, kisebb adag feladatod van, akkor is inkább kezdd el korábban – nem fog rosszul jönni a szabadidő a program előtt sem. Ha pedig mégis tovább tart, mint gondoltad, legalább be tudod fejezni.

3. Iktass be nagyobb szüneteket

Ha nincs programod, és az egész nap elméletben a tanulásé, akkor tervezz nagyobb szünetekkel. Lássuk be, a leggyakrabban ilyenkor egész nap halogatunk, és délután 5-kor – jobb esetben – hozzákezdünk valamihez. Aztán rájövünk, mennyire el vagyunk maradva, és pánikban tanulunk estig.

Próbálj meg tudatos lenni, kezdd el korán, és 2 óra tanulás után iktass be egy-másfél óra szünetet. Így nem azt fogod érezni, hogy egész nap, nagyon fárasztóan tanultál, mégis, ha tartod az ütemet, akkor sokat lehet így haladni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel