Az összehasonlítgatás elhagyásának művészete

Szerző: Diákszemmel

Alapvető tulajdonságunk, hogy másokhoz mérjük magunkat: legyen szó megjelenésről, a közösségi médiában mutatott életvitelről, de akár a suliról. Ez a fajta összehasonlítás frusztrációkat okozhat, elsősorban azért, mert sokszor teljesen hamis mércét jelent.

összehasonlítgatás

Arról, hogy a közösségi médiában hogyan mutatja mindenki kizárólag a legjobb arcát, amitől, ha nem figyelünk, azt érezhetjük, hogy mindenki mennyivel csinosabb, izgalmasabb életet él, boldogabb, már rengeteg írás született. Most elsősorban arra szeretnék koncentrálni, hogyan működik ez az összehasonlítgatósdi a suliban, és hogyan ne hagyd, hogy kevesebbnek érezd magad a csoporttársaidnál.

Különösen vizsgaidőszakban erősödnek fel ezek a nehézségek, amikor egyébként is fáradt vagy, ettől aztán kevésbé látod reálisan a helyzetet. Ha azt látod, hogy mások sorra jobb jegyeket szereznek, könnyebben rá tudják venni magukat a tanulásra, nem izgulnak annyira egy vizsga előtt, elfoghat az érzés, hogy jobbak nálad – és ez persze nem esik jól.

Mit tudatosíts magadban, hogy reálisabban kezeld a helyzetet?

Ez nem verseny

Az életed bármely aspektusát másokhoz hasonlítgatni önmagában hibás kiindulópont: ez nem egy verseny. Nem kell jobb, vagy legalább olyan jó eredményeket elérned a suliban, mint valaki más. És különben is, mennyi különböző kategóriában pontozunk, mire kijön az összeredmény?

Vannak valódi teljesítmény alapú versenyhelyzetek, amikor egy állásinterjún neked kell jobbnak lenni, mert akkor te kapod meg az állást például, de az iskolai teljesítmény eleve nem az a szituáció, amiben akármi jobb lesz neked, ha az elképzelt versenyben felülkerekedsz.

Amikor ezt csinálod, nem a jó összehasonlítási szempontokat használod

Ha valaki folyamatosan jobb jegyeket szerez, mint te, vagy nem bukik meg semmiből, neked pedig vannak utóvizsgáid, akkor az azt jelenti, hogy ő okosabb? Egyáltalán nem. Lehet, hogy jobban tud memorizálni, de te a gyakorlatban sokkal jobb leszel. Lehet, hogy szerencséje van. És még rengeteg minden lehet az oka. Az biztos, hogy ez a különbség nem indokolja, hogy te kevesebbnek érezd magad.

A másik oldala pedig az, hogy akihez tanulmányi eredményekben méred magad, vele szemben más szempontokat nézve is alulmaradva érzed magad? Lehet, hogy neked sokkal több időd jut másra, mert valójában az a fontos számodra – innentől kezdve pedig teljesen hibás az összehasonlítás.

Senki nem tökéletes

Mindig lesznek olyanok, akik valamiben jobbak nálad: van, aki szebbnek született, van, aki könnyebben tanul a suliban, van, aki sokkal lazább, van, aki gyorsabban fut. Ugyanakkor senki nem tökéletes, és mindezek az emberek pedig éppen más területen – a te mércéd alapján – teljesíthetnek rosszabbul nálad.

Az a fontos, hogy azt találd meg, te mit szeretnél elérni: a saját elvárásaidhoz mérd magad, és ne másokhoz. Abban legalább aktívan tudsz cselekedni is, és nem passzív frusztrált helyzetben találod magad.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel