Döntésképtelen vagy?

Szerző: Diákszemmel

Egy kutatás szerint naponta átlagosan 35.000 döntést hozunk. Ez abszurd. Nem csoda, hogy néha besokallunk, és úgy érezzük, és képtelenek vagyunk meghozni az ideális döntést.

döntés

Ezek nagy része természetesen kicsi, mit vegyünk fel, melyik ételt emeljük le a polcról, de szembenézünk napi szinten olyan döntések meghozatalának kötelezettségével is, amelyeknek van jelentőségük. Ilyenkor érveket mérlegelünk, tájékozódunk.

A döntések meghozása azért egyre nehezebb, mert a kínálat, a választási lehetőségek száma nagy, és az utánanézési forrásaink is bőségesen rendelkezésre állnak. Megszállottan keressük a legideálisabb választást, és frusztrál, hogy még talán nem néztünk utána elég alaposan, mielőtt döntöttünk valamiben.

Sok minden nehezíti – miközben elvileg segíti is, érdekes paradoxon – tehát a döntéshozatalt. Tudományos háttere is van, de most egyszerű, praktikus nézőpontból közelítjük meg a kérdést.

1. Hozz döntéseket érzelmileg stabil helyzetben

Nem véletlen született meg az „alszom rá egyet” kifejezés: az érzelmektől, indulattól fűtött döntések nem féltetlenül tükrözik vissza azt, amit racionálisan gondolunk. Amikor meg kell hoznod egy döntést, érdemes kivárnod, amikor nem vagy épp nagyon bevonódva az adott témába, mert ha az érzelmeid befolyásolnak, később dühös lehetsz magadra a meghozott döntéssel kapcsolatban.

2. Hozz döntéseket, amikor elegendő információ áll rendelkezésedre – nem több, nem kevesebb

Az természetes, hogy ha hozol valamilyen döntést, akkor tájékozódsz előtte. Felméred a lehetőségeket, és igyekszel kiválasztani a legideálisabbat. Viszont át lehet esni a ló túloldalára is. Egy egyszerű példa, a mosógép választás. Rengeteg mosógép elérhető a piacon, és te rengeteg időt eltölthetsz azzal, hogy megnézed, melyik a leginkább energiatakarékos, jól szervizelhető, milyen fokozatok vannak rajta – stb. De ezeket az összehasonlításokat akármeddig nézegetheted, soha nem fogod megtalálni a legtökéletesebb megoldást, mert mindig lesz egy másik szempont. Tehát tájékozódj, de amikor már a rendelkezésedre állnak a főbb támpontok, dönts bátran.

3. Gondold végig a következményeket

A döntések meghozatalában sokat segít, ha végiggondolod, mi szól mellette és ellene, és milyen következményekkel jár. Írj egy pro-kontra listát, ahol sorakoztass fel érveket. Ha ezeket összegyűjtöd, lehet, hogy ki fog rajzolódni világosan, melyik a jó döntés. Nézd meg azt is, milyen következményekkel jár egy döntésed. Most választasz valamit, de az hogyan befolyásolja a későbbi lehetőségeid? Ha megpróbálsz előretekinteni, az is világossá tehet olyan szempontokat, amik eldöntik a kérdést. És nézd meg azt is, az adott döntés milyen hatással van másokra körülötted.

Ha a döntéshozás túlságosan nyomaszt, gondold végig, mennyire megmásíthatatlan és végleges. Sokszor olyankor is stresszelünk egy döntésen, aminek igazából nincs is olyan különösebb jelentősége, visszacsinálható, és később megváltoztatható. Ne hagyd, hogy túlságosan nyomasszon, legyél alapos, de ne stresszeld túl.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel