Felkészülés a vizsgaidőszakra 6 lépésben

Szerző: Diákszemmel

Kezdődik a vizsgaidőszak, ami mindig hajtással jár. Hogyan hangolódj, mivel készülj fel?

vizsgaidőszak

1. Kezdj el korábban tanulni

Kezdj el korábban tanulni, mint szoktál, legalábbis gyűjtsd össze a könyveket, jegyzeteket, amikre szükséged lesz. A tanulás intenzív része úgyis a vizsgák előtt lesz, de ha addigra minden a rendelkezésedre áll, jegyzeteket készítettél, sokkal fókuszáltabban tudsz majd készülni.

2. Készíts tervet

Ha már mindent összegyűjtöttél, készíts tervet arra, mikor mit fogsz tanulni. Időbeosztással jobban tudod tartani, mikor mivel kell haladnod, és mikorra kell elkészülnöd. A stressz csökkentésére is jó egy pontos terv, mert ha tartod a saját ütemezésed, nem kell azon izgulnod, hogy nem leszel kész időben.

3. Más feladatokat ilyenkor ne vállalj

Tervezd úgy és ne legyen lelkiismeret-furdalásod, hogy ebben az időszakban mást nem vállalsz. Például ha nyelvet tanulsz, a vizsgaidőszak alatt nyugodtan hagyd félbe. Ez egy rövid és intenzív időszak, amikor nem vizsgákra kell készülnöd, akkor inkább a pihenésre fókuszálj, mint hogy valamilyen más kötelezettséggel dolgoztasd az agyad.

4. Priorizálj

Amikor a tervet készíted, azt is vedd számításba, melyik vizsga nehezebb, melyik könnyebb, és melyiknek van nagyobb jelentősége, melyiknek kisebb. Ez alapján szánd rá az időt, és ez alapján határozd meg az elvárásaid is magaddal szemben, hogyan szeretnél teljesíteni.

5. Szerezz be minél több mindent papíron

A bescannelt könyv, pdf anyagok laptopról tanulása két okból sem előnyös. Egyrészt a monitor nézése fárasztja a szemed, és amikor amúgy is erősen igénybe veszed az agyad, akkor jobb minden lehetőséget megragadni, hogy pihenni tudjon: például hogy papírról olvasol, ami kevésbé fárasztó. Másrészt pedig aláhúzni, firkálni, visszakeresni sokkal egyszerűbb a kézbe fogható dolgok között.

6. Tegyél rendet a helyen, ahol tanulni fogsz

Ha az íróasztalod tele van mindenféle papírral, és nem férsz hozzá rendesen, nincs egy hely, ahol rendesen kipakolhatnád a dolgaid, hatással van a tanulásra is. Alakíts ki kényelmes helyet, ami alkalmas arra, hogy hosszú időt eltölts ott ülve, a rend pedig motiváló hatással bír.

Ha ezeket az előkészületeket megteszed, nem csak időt spórolsz magadnak, hogy több jusson a tanulásra, és energiád is több legyen rá, de valamennyire hangolódsz is a vizsgákra, és könnyebb lesz nekivágni tanulni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel