Megbuktál egy vizsgán? Ezek a következő lépések

Szerző: Diákszemmel

Jön a vizsgaidőszak, és ezzel a stressz, hogy mi lesz, ha megbukunk valamelyik vizsgán. Mielőtt hagyod eluralkodni magadon a szorongást, olvasd el ezt a cikket, és próbálj eszerint reagálni, ha esetleg nem mész át.

vizsga bukás

1. Ne éld meg úgy, mint ha kudarcot vallottál volna

Sokszor az külön frusztrációt okoz, hogy neked úgy nem sikerült, hogy a többieknek pedig igen. Míg az előtte való stresszben még osztoztatok, a többiek megkönnyebbülnek, te pedig egyedül maradsz a sikertelenségeddel.

Ne hagyd, hogy ez hatással legyen az önértékelésedre: lehet, hogy egyszerűen csak nem volt szerencséd, lehet, hogy a többiek többet tanultak, és az is lehet, hogy ez a téma neked nem megy annyira, mint a többieknek – nincs ebben semmi rossz.

2. A megoldást keresd

Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a kellemetlen érzés: ez csak egy osztályzat, azt kezdd el nézni, hogy mit tudsz tenni, hogy kijavítsd. Ha a hatalmába kerít a bosszúság, amiért megbuktál, akkor nem tudsz kellően koncentrálni arra a vizsgára, amire most készülsz. Tedd félre, és akkor foglalkozz vele legközelebb, amikor előre lépsz a javítás irányába.

3. Próbáld kideríteni az okát

Ha egyszerűen arról van szó, hogy nem tanultál eleget, nem is nagyon tudtad, amit kellett, akkor egyszerűen az alaposabb felkészülés az irány. Ha azonban egy nagyobb horderejű vizsgáról van szó, ha fontos, hogy az utóvizsgán mindenképp átmenj, vagy ha eleve a tárgy fontos neked, akkor derítsd ki, mit rontottál el.

Akár beszélj a tanárral, és kérd meg, hogy együtt nézzétek át a vizsgád. Biztos segíteni fog, elmagyarázza, hogy mit nem csináltál jól. Lehet, hogy egy olyan kérdés volt, amit teljesen rossz irányból közelítettél meg, és emiatt buktál meg. Ha erre fény derül, máshogy tudsz készülni az UV-ra.

4. Tanulj máshogy és használd a forrásaid

Továbbra is: ha nem arról van szó, hogy egyszerűen nem nagyon készültél fel, akkor közelítsd meg máshonnan a tanulnivalót, használj fel mindenféle forrást, amit találsz, és készülj fókuszáltan a vizsgára.

Ha úgy érzed, elsőre is felkészültél, akkor nem megoldás, hogy ugyanazt a tanulási metódust ismétled meg, hiszen elsőre sem vált be. Gondold végig, hogyan tudsz máshogy készülni: akár online előadásokat meghallgatni, akár más tanulási módszert bevetni.

5. Gondold végig, mik a következményei, ha az UV sem sikerül

Szintén a stressz elkerülése érdekében gondold végig, mi történik, ha az utóvizsgán sem mész át. Újra fel kell venned a tárgyat? Lesz 1-2 óra, amit most nem tudsz felvenni, mert ez előkövetelménye? Ezek elsőre bosszantónak hangzanak, de lehet, hogy igazából nem lesz számodra különösebb jelentősége. Ha nagyon izgulós vagy, fektess nagy energiát abba, hogy racionálisan megnyugtatod magad, nincs olyan nagy tétje egy potenciális ismétlésnek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel