5 tipp reggeli vizsgához

Szerző: Diákszemmel

Hogyan készülj fel egy olyan vizsgára, ami korán reggel van? Adunk 5 tippet, amivel már reggel is frissen és koncentráltan vághatsz neki a vizsgának!

álmos egyetemista

Amikor korán reggel kell felkelni a vizsgához, és már eleve fáradt vagy, hiszen soká tanultál előző nap, akkor nehéz felfrissíteni az agyad. Márpedig eléggé nagy öngól épp a vizsgára kifáradni és annyira tompa aggyal érkezni, hogy ott túl kimerült legyél koncentrálni.

1. Készíts össze mindent előző este

A reggeli kapkodást jó elkerülni, hogy ne legyél stresszes már az induláskor. Ebben segít, ha összekészítesz minden már az előző este: a könyveket, papírokat, amiket vinni akarsz, sőt, akár a ruhát, amit majd felveszel. Ez kisiskolásan hangzik, de hidd el, pihentető, amikor csak robotpilóta üzemmódban meg kell fürdened, reggelizned és felöltöznöd, és nem kell észben tartanod, hogy „mit is kell vinnem?”.

2. Ébredj fel

Ébreszd fel a tested és az elméd is. Ez különösen azok számára fontos, akik nem igazán reggeli emberek, vagy akkor, ha épp nagyon fáradt és nyúzott vagy. Ha csinálsz egy 5-10 perces „reggeli tornát”, felgyorsul a vérkeringésed, friss oxigént kap az agyad, és máris frissebben indulsz. Hallgass zenét, ezzel mentálisan is felébreszted magad.

3. Reggelizz rendesen

Mindenképp reggelizz meg a vizsga előtt, mert ha leesik a vércukrod, megint csak rosszabbul tudsz majd koncentrálni. Ha túl ideges vagy ahhoz, hogy egyél, próbáld légzőgyakorlatokkal megnyugtatni magad legalább annyira, hogy tudj enni. Kerüld az egészségtelen ételeket, egyél zöldséget.

4. Melegítsd be az agyad

Olvass el néhány érdekes cikket, lapozz bele egy újságba: az olvasás olyan, mint a bemelegítés edzés előtt. Ilyenkor viszont ne a vizsgához kapcsolódó dolgot olvass, hanem valami egészen mást. Lehetőleg olyat, amiben vannak számodra érdekes információk, és ami újdonság számodra.

5. Fókuszálj arra, hogy érkezés után megnyugodj

Helyezkedj el és helyezd magad kényelembe. Ha akklimatizálódsz, az nyugtatólag hat, és jobban tudsz koncentrálni. Fókuszálj arra, hogy nyugodt maradj, ne hergeld magad azzal, hogy a tananyag random részeit akarod gyorsan felidézni, és pánikba esel, hogy nem megy – ha ott van a tudás, akkor a vizsga írása közben, a logikai gondolatmenetben eszedbe fog jutni.

A megfelelő alvásmennyiség, kielégítő táplálkozás, zavaró tényezők kiiktatása és a számodra ideális testi és szellemi ébresztő segítségével reggel is frissen és jó teljesítőképességgel érkezhetsz a vizsgára.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel