A diákmunka 5 szabálya

Szerző: Diákszemmel

Korhatár, éjszakai munka, veszélyes munka, szerződés.. a legfontosabb tudnivalók, mielőtt elkezdesz diákmunkában dolgozni a nyáron!

diákmunka

Diákmunkát az vállalhat, aki már elmúlt 16 éves, ezt mondja ki a Munka törvénykönyve. Vannak azonban bizonyos feltételek, amelyek teljesülése esetén már a 15. életévüket betöltött diákok is dolgozhatnak – mondja a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). 18. évet be nem töltött diákok munkavégzéséhez írásos szülői hozzájárulás szükséges.

A munkavégzés során munkaszerződést kell kötni, aminek tartalmaznia kell az alapbér mértékét és a munkakör megnevezését. A minimálbér és a garantált bérminimum érvényes a nyári munkában dolgozó hallgatókra is, ennél alacsonyabb fizetés napi 8 órás munkáért nem adható. Eltérő megállapodás hiányában a foglalkoztatás automatikusan határozatlan idejű.

A munkaviszonyt legkésőbb a munkába lépésig be kell jelenteni az adóhatóság részére. Azt, hogy ez megtörtént-e, az Ügyfélkapun lehet ellenőrizni, ha van regisztrációd. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a jogviszony az adóhatósági bejelentéssel jön létre. Ilyenkor nem kötelező munkaszerződést kötni, de munkavállalóként kérheted, hogy foglaljátok írásba a munkavégzés feltételeit.

A munkavégzés során elvégzett feladatod nem veszélyeztetheti az egészséget, testi épséget. „A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a diák a munkába álláskor és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzen a biztonságos munkavégzéshez. Ha a veszélyek megelőzése érdekében szükséges, a diák munkavállalók számára is egyéni védőeszközöket kell biztosítani. Gondoskodni kell azok rendeltetésszerű használhatóságáról, védőképességéről, kielégítő higiénés állapotáról, indokolt esetben a tisztításról, karbantartásról, javításról, pótlásról. Különösen fontos, hogy a diákok a saját biztonságuk érdekében valóban viseljék is a védőeszközöket, tartsák be a munkavédelmi szabályokat és a munkáltató utasításait” – foglalja össze a TIM.

Diákmunkában nem dolgozhatsz éjszaka, és rendkívüli munkaidőt sem lehet elrendelni. Legfeljebb 8 óra lehet a napi munkaidő, és hosszabb pihenőidő áll rendelkezésedre, amely nem osztható el egyenetlenül. Legalább 12 óra napi pihenőidő illet meg, évi 5 munkanap pótszabadság jár neked.

Figyelj oda a rád vonatkozó kötelezettségekre és arra, hogy veled szemben is betartsák az előírásokat!

Kezdj el böngészni álláslehetőségek közül >>

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel