Mennyit tanulnak a jó tanulók?

Szerző: Diákszemmel

A tanulást misztikus aura övezi, hiszen rengeteg nyomasztó érzés kapcsolódik hozzá: határidők, hosszú, fárasztó olvasás, küzdelem a pótcselekvések ellen. És mindig úgy érezzük, ha kicsit többet tanultunk volna, jobban teljesítenénk. Mennyit tanulnak akkor a jó tanulók?

mennyit_tanulnak

Az egyetemek közt az a közös nézőpont, hogy minden iskolában töltött órára 2-3 óra otthoni tanulás kellene jusson. Magadban már számolod, hogy akkor aludni nincs is időd, igaz? Ez mondjuk egy olyan ideális egyetemi rendszerből indul ki, ahol nem kell annyi órát felvenned, viszont amit felvettél, ott komoly elvárások és alapos tanulás van.

A jó eredményeket elérő tanulók a kérdőíves kutatások alapján 50-60 órát töltenek tanulással egy héten. Ha a hétvégéből csak egy szabad napot tartasz meg, az akkor is napi 10 óra. Ez természetesen csak úgy kivitelezhető, ha nem töltöd az egész napod a suliban.

Ha iskolaidőben is napi több órát töltesz tanulással, annak megvan az egyértelmű előnye, hogy a vizsgaidőszakra sokkal felkészültebben érkezel. Nem lesz olyan fárasztó, és nem kell a vizsga előtt egész éjszaka tanulnod. Valódi tudásra teszel szert, ami nem csak a vizsga idejére tart ki.

Ennyi tanulás nem tűnik reálisnak?

Ha úgy érzed, ez a szám magasan meghaladja azt, amit te be tudsz vállalni, akkor máshonnan kell megközelíteni a kérdést. Nézd azt, melyik tárgyból van elmaradásod, és fókuszálj arra, hogy ott fejlődj. A saját tudásodhoz mérd a ráfordított óraszámot. Természetesen mindig lehet többet tanulni, olyan eredményt, amivel elégedett leszel, akkor lehet elérni, ha saját magad ismered, és reális elvárásokat állítasz magaddal szemben.

Ami még nagyon fontos, hogy minél hamarabb derítsd ki, milyen tanulói típusba tartozol és mi működik neked. Minél hamarabb felismered, milyen módszerrel tudsz a leghatékonyabban tanulni, annál több időt spórolhatsz. Érdemes utánaolvasni a különböző módszereknek, kipróbálni: ha megtalálod, neked melyik működik, akkor hirtelen sokkal gyorsabban tudsz majd haladni, mint addig.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel