Miért buksz meg, ha egyszer tanultál?

Szerző: Diákszemmel

Tanultál, tudod is az anyagot, mégis megbuksz a vizsgán. Ez hogy lehet?

vizsga

A tanulás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy jól teljesíts a vizsgán. Az csak egy része a vizsgára való készülésnek. Hatékonyan kell ugyanis ahhoz tanulni, hogy valódi tudásra tegyél szert, amivel már le is tudsz vizsgázni.

Tehát, nem keményen, hanem hatékonyan kell tanulni. Hogy kezdj hozzá? Először is, meg kell találnod, hogy mit csinálsz rosszul, akkor lehet javítani.

Lássuk, mi a 6 legtipikusabb ok, ami miatt hiába tanulsz, mégis rossz jegyeket kapsz.

1. Túlstresszeled a vizsgát

Ha nagyon izgulsz, leblokkolhatsz a vizsgán, és az sem jut eszedbe, amit egyébként jól tudsz. Nehezebben tudsz koncentrálni és emiatt nem fogalmazod meg jól a válaszaid, nem írsz következetesen.

Ilyen esetben olyan technikát kell tanulnod, ami segít ellazulni. Fontos, hogy meg tudd magad legalább valamennyire nyugtatni a vizsga alatt, hogy a stressz ne homályosítsa el az agyad.

2. Nem érted meg, amit tanulsz

Ha csak bemagolni próbálod a tananyagot, és nem a megértésre törekszel, sokkal nehezebb előhívni a vizsgán. Amit megértesz, látod a logikai kapcsolatokat, azt könnyebben fel tudod idézni. Ez olyan, mint amikor valaki bemutatkozik, elmondja a nevét és a foglalkozását. Arra, hogy „Niki”, nem biztos, hogy emlékszel, hiszen az egy absztrakt fogalom, de arra, hogy fodrász, arra igen, mert rögtön megjelent előtted néhány kép, hogy mit is csinál a gyakorlatban. Így van ez a tanulással is.

3. Nem kezdesz elég korán tanulni

Ha túl sokáig halogatod a tanulást, nem marad elég időd, hogy elmélyüljön a tanulnivaló. A kapacitásaid végesek, egyszerre nem tudsz korlátlan mennyiséget befogadni. Az utolsó pillanatos tanulásnak tehát nem csak az a hátránya, hogy nem jut mindenre időd, hanem az is, hogy még amit el is olvasol, nem biztos, hogy mindent meg tudsz egyszerre jegyezni.

4. Egész éjjel tanulsz

Az előző ponthoz kapcsolódik az is, amikor fenn maradsz éjszaka(ba nyúlóan), hogy a végére érj a tanulnivalónak. Ilyenkor aztán egyrészt fáradt leszel a kialvatlanságtól, ami nehezíti a koncentrációt. Másrészt szintén a tanulása mélysége sérül, hiszen az alvás az az időszak, amikor rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába kerül mindaz, amit megtanultál.

5. Nem a megfelelő dolgokat tanulod

Ha nem jártál be órára, nem tudod, mi lesz fókuszban a vizsgán, milyen típusú vizsga lesz, akkor tanulhatsz rengeteget, a vizsga szempontjából lehet, hogy felesleges lesz. Például egy karikázós vizsga esetén ha te kifejezetten az összefüggésekre és a logika megértésére koncentrálsz, akkor bizony kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, mert a vizsgán csak az adatokra kíváncsi a tanár. Ilyenkor hiába gazdagodtál hasznos ismeretekkel, annak a vizsgán nem sok eredménye lesz.

6. Rossz tanulási módszert választasz

Fontos tudnod, hogy milyen tanulói típusba tartozol, mert ez erősen meghatározza, mennyire lesz eredményes a tanulással töltött időd. Ha felfedezed, neked milyen tanulási módszer működik, sokkal jobb eredményeket érhetsz el.

Ha hiába tanulsz, mégis rossz jegyeket szerzel, nézd végig ezeket a pontokat, ezen a téren tudsz-e valamit javítani. Lehet, hogy a te problémád oka is innen ered, és ezek segítségével megtalálhatod a megoldást.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel