5 tipp, amit elsőévesként tegyél meg

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem jelentős változás a gimihez képest: a fix közösségből, szabályozott napirendből hirtelen áttérsz egy sokkal függetlenebb létezésbe, ahol sokkal kevesebb iránymutatást kapsz arra, mit is kell megcsinálnod.

Nem kötik az orrodra, hogy mire kell emlékezned, mit mikor és hogyan csinálj meg, csak az elvárásokkal szembesülsz, és neked kell kitalálnod, hogyan valósítod meg őket. Ebben nagy segítséget jelent, ha már az egyetem elején megkeresed azt a néhány támpontot, amire támaszkodhatsz.

1. Keresd meg a forrásaid

Minél hamarabb térképezd fel, mivel hova lehet fordulni. Nézd meg, mit biztosít az egyetem, online milyen lehetőségeid vannak. Elérhető lehet számos segédanyag a tanuláshoz, kedvezmény vásárlásokhoz, hozzáférés adatbázisokhoz, ami sok mindent megkönnyít számodra. Például én rengeteg emberrel találkoztam, akik panaszkodtak, hogy több órát várakoznak a tanulmányi osztályon – nem tudták, hogy online időpontot lehet foglalni – amivel én nulla percet vártam.

2. Vegyél részt minél több programon

Az egyetem élményét erőteljesen megnöveli, ha jó nagy szociális hálód van. Nem csak arra gondolok, hogy jó, ha az embernek sok barátja van, hanem sokszor kerülsz olyan helyzetekbe – egy-egy előadás, extra program, sorbanállás -, amikor nincsenek körülötted a csoporttársaid, mert nekik nincs az a dolguk, ami neked. Jó tud lenni, ha ilyen közegben is kiszúrsz egy ismerőst, és máris nem vagy egyedül. Ezt pedig akkor tudod megvalósítani, ha nyitott vagy a barátaiddal szervezett programokon kívül másra is, és megismersz sok embert.

3. Tervezd meg az egyetemi éveket

Jó ötlet nagy vonalakban előre megtervezni az egyetemi éveket, hogy lásd, melyik feladatot mikorra ütemezed be. Például ha szükséged van egy nyelvvizsgára, akkor gondold végig, mikor van időd tanulni rá. Mikorra tudod a szakmai gyakorlatot beütemezni – jó ezt is előre végiggondolni, mert ahhoz képest majd időben el tudsz kezdeni gyakorlati helyet keresni. A szakdolgozat írás idejére és a záróvizsgára készülésre már ne tervezz mást, igyekezz addigra minden egyébbel elkészülni, ami a diplomádhoz kell.

4. Tanulj meg nemet mondani

Fontos, hogy időben felvértezd magad arra, hogy tudj nemet mondani. A szabad időbeosztás következménye, hogy könnyen túlvállalod magad – akár iskolai feladatokkal, akár plusz tevékenységekkel, hobbikkal, akár a társasági élettel. Ezért is fontos egy előre kialakított nagyjábóli terv: nem kell rögtön az első évben nyelvtanfolyamra is beiratkoznod, megtanulnod egy új hobbit, szakmai gyakorlatot szerezned és önkénteskedned. Szépen sorban.

5. Tervezz költségvetést

Fontos, hogy tudd, milyen kiadásaid lesznek és ezekre hogy tudsz előteremteni megfelelő forrást. Gondold végig, melyik félévben mennyi bevételre van szükséged, és milyen beosztásban tudsz diákmunkában dolgozni, amivel ezt meg tudod keresni. Ha már előre tervezni szeretnél, itt böngészhetsz a jelenleg elérhető diákmunka lehetőségek között, hogy lásd, milyen munkákra lehet számítani >>

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel