Ezeket fejleszd, hogy karrier-készen gyere el az egyetemről

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemen megtanulod azt az elméleti alapot, ami a szakterületeden a munkavégzéshez szükséges, és jobb esetben némi hasznos gyakorlati tapasztalatra is szert teszel. Ez azonban még nem minden, vannak olyan általános készségek, amikre mindenkinek szüksége van, hogy munkát tudjon találni. Ha fejleszted magad ezen a téren, kitűnhetsz a többi pályakezdő közül.

Készen állsz a karriered elindítására, ha birtokában vagy annak a tudásnak és azoknak a készségeknek, amelyekre az adott területen elvégzendő feladataid teljesítéséhez szükséged lesz. Ez természetesen jelenti azt a tudást, amit megszereztél a tanulmányaid alatt, de ennél többet is.

Olyan kompetenciákat sorolunk fel, amelyekre szükséged van, ha sikeresen szeretnéd építeni a karriered:

1. Önfejlesztés

Hosszú távon akkor számíthatsz szakmai sikerekre, ha folyamatosan fejleszted magad. Ehhez két dologra van szükség, az egyik az önvizsgálat készsége, hogy felismerd, miben van hiányosságod, mi megy gyengébben. A másik pedig a terület újdonságainak folyamatos figyelése, hogy lásd, milyen új eszközök, elgondolások bukkantak fel.

Mindkettő fejleszthető már egyetem alatt, hiszen saját magadra reflektálni már a tanulmányaid alatt is tudsz, a naprakész információk megszerzésének forrásait pedig már akkor is elkezdheted böngészni, amikor még tanulsz. Az önfejlesztés lépéseiben segít, ha világos karrier célokat fogalmazol meg és nyitottan fogadod mások visszajelzéseit.

2. Kommunikáció

Az írásos és a szóbeli kommunikációs stratégiák ismerete és alkalmazásának képessége kiemelt fontossággal bír a munkahelyen. Másokkal fogsz együtt dolgozni, sokszor csapatmunkában, vagy éppen a másik által elvégzett feladatra van szükséged ahhoz, hogy te a sajátod meg tudd csinálni, illetve téged sürgetnek, hogy a sajátoddal haladj. Ezek megfelelő kommunikációja jelentősen befolyásolja a közös munka hatékonyságát és a hangulatot a munkahelyen.

Ahhoz, hogy tisztán ki tudd fejezni, mit szeretnél, másoknak fel tudd vázolni, hogyan és hol akadtál el, másfajta kommunikációra van szükség, mint amit megszoktál. Eleve különbséget jelent, hogy míg az egyetemen a tanárokkal szemben egyfajta „alárendelt” szereped van: mindig ő kér számon, és neked meg kell felelned – azzal szemben a munkahelyen már egyenlő viszonyok vannak. Ez már önmagában nagy váltást jelent, amihez meg kell tanulni alkalmazkodni.

3. Kritikai gondolkodás

Az előbbi gondolatmenet folytatása, hogy amíg az iskolában egy sokkal passzívabb befogadó vagy, aki elfogadja azokat a kész információkat, amit elé tárnak, addig a munkád során már sokkal nagyobb szerepet kap az, hogy megkérdőjelezd, amit látsz, tudj kérdezni és a válaszok alapján kialakítani a saját megoldásod egy helyzetre.

A döntéseket te hozod meg és te is vagy felelős értük, és a problémamegoldó készségedre is szükséged lesz.

4. Professzionalizmus

Szintén az előbbi pont folytatása, elkerülhetetlen, hogy hozz rossz döntéseket és hibázz, de ezeket is megfelelően kell tudni kezelni. Sajátos készség annak érzékeltetése és kimutatása, hogy ura vagy a helyzeteknek akkor is, ha még nem tudod a megoldást.

És természetesen ide tartozik az is, hogy tudod, kinek mit lehet elmondani, kivel milyen mélységben lehet beszélni akár magántermészetű dolgokról, akár a munkahelyet érintő kérdésekről. A munkahelyen megszűnik az a bajtársiasság, ami az egyetemi közösséget jellemzi, és saját érdeked, hogy ebben megfelelően tudj mozogni.

5. Vezetői készségek

A pályád elején persze még nem arra gondolsz, hogy neked majd hogyan kell tudnod másokat vezetni, de nem árt, ha már ilyenkor is ismerkedsz a vezetési stratégiákkal. Egyrészt akkor jobban felismered a másik viselkedésében ennek megnyilvánulásait, másrészt pedig szükséged lehet az alkalmazására anélkül, hogy „főnök lennél”.

A feladatok delegálása – olyan esetben, amikor valami tényleg nem a te dolgod, de nem szeretnéd, hogy úgy tűnjön, mintha lustaságból tennéd -, a szakmai kapcsolatokban a bizalom építése, kollégák közötti konfliktus kezelése, amennyiben valamilyen formában bevonódsz, kritika gyakorlása és fogadása mind olyan esetek, amelyekkel már a pályád elején is találkozhatsz, és ezek megfelelő kezelésére fontos, hogy rendelkezz a szükséges készségekkel.

Ha ezeken a területeken fejleszted magad, az meg fog látszani a kommunikációdon és elősegítheti, hogy könnyebben találj munkát. Ráadásul a megfelelő készségek megszerzése elősegíti azt is, hogy úgy tudd végezni a munkád, úgy érezd magad a munkahelyen, amitől elégedettebb leszel a munkáddal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel