3 hiba, amit ne kövess el, ha egyetemre mész

Szerző: Diákszemmel

Most kezded az egyetemet? Gimi után sok minden más lesz a tanulás terén is – mások az elvárások, mások a tanulási mennyiségek. Még akkor is lehet, hogy változtatnod kell bizonyos tanulási szokásaidon, ha a gimiben nagyon jól ment.

Egészen más jellegű a tanulás az egyetemen, mint a gimiben volt. Egyrészt sokkal nagyobb mennyiségű tananyagot kell megtanulnod egy-egy számonkérésre, másrészt az egyéni felelősség is máshogy működik. Sokkal nagyobb mértékben a te feladatod összegyűjteni mindazt, ami a vizsgához kell – nem kapod készen, találd ki te, mit honnan szerzel be.

Ha a megszokott gimis hozzáállással kezdesz az egyetemhez, kellemetlen tapasztalataid lehetnek, ezért gyűjtöttük össze azt a néhány hibát, amit érdemes elkerülni.

1. Tanulj meg tanulni

Azt a mennyiségű tananyagot, amit az egyetemen meg kell jegyezned, csak akkor fogod tudni teljesíteni, ha van működő tanulási technikád. Egyrészt érdemes rögtön az elején megfogalmaznod magadnak, milyen típusú tanuló vagy: vizuális, hallás után tanulsz, vagy kinetikus típus vagy.

Nem mindegy, melyik módszerrel tudod a leghatékonyabban és hosszabb távon megjegyezni, amit tanulsz. Ezután pedig azt is ki kell próbálnod, neked milyen fajta ismétlési módszer a leghatékonyabb. Ezzel rengeteg időt spórolhatsz, ráadásul a hatékonyságod is növeled, aminek segítségével később fáradsz el. Szóval, a számodra hatékony tanulási módszer megtalálása az első lépés a sikeres tanuláshoz.

2. Figyelj oda a tantárgy követelményekre

Ott van egyrészt a tananyag, amit a tanár elmond órán, aztán a könyv, amit el kell olvasni, és még mindenféle kiegészítő források, amiről nincs szóban említés, de ott van a követelmények között. Kellemetlenül járhatsz, ha ezek elkerülik a figyelmed, szóval legyen alap, hogy jól átnézed, pontosan mi is lesz egy tárgyból az elvárás.

Érdemes annak is utánajárni, milyen típusú lesz a vizsga, mert nem mindegy, hogy karikázós teszt lesz, ahol az apró adatokból kell nagyon képben lenned, vagy kifejtős kérdések, ahol az összefüggéseket kell tudnod jól átlátni és megfogalmazni.

3. Ne a jegyekre fókuszálj, hanem a tartalomra

Az osztályzatok jelentősége nagyban átalakul és egészen más súlya van, mint gimiben. Lássuk be, ott azért bármiből megvalósítható a jó jegy, ha szeretnéd. Egyetemen ez már nem olyan evidens. Egyrészt sokkal többet kell tanulnod egy vizsgaidőszakban, mint hogy mindenből tényleg kiemelt tudásra tudj szert tenni. Másrészt vannak olyan tárgyak, amik kevésbé kapcsolódnak a fő szakodhoz, és az alapismeretek hiánya sokkal nehezebbé teszi ezekből az alapos felkészülést.

Mindemellett pedig szándékosan is érdemes különbséget tenned: vannak tárgyak, amiknek jelentősége van a tanulmányaid szempontjából, ezeket érdemes alaposan megtanulni, nem csak a vizsgára készülni, hanem valóban tudást szerezni. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, az olyan tárgyak esetében, amik kevésbé relevánsak számodra, érdemes kevesebb energiát elhasználni.

Át kell alakítanod tehát a hozzáállásod is a tanuláshoz, hiszen saját magaddal szemben is más elvárásokat kell támasztanod, és a tanulási módszereid is tökéletesíteni kell, hogy minél hatékonyabb lehess.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel