Erre figyelj, ha hallás után tanuló típus vagy

Szerző: Diákszemmel

Sokat segít a tanulás során, ha tudod, milyen tanulói típus vagy. Ez arra utal, milyen módon tudod a legkönnyebben memorizálni, amit tanulsz: hallás után, vizuálisan, olvasással vagy mozgás közben. A hallás után tanulóknak érdemes odafigyelni néhány dologra, ha hatékonyan akarnak tanulni.

A négy kategória nem jelent kizárólagosságot, van, aki két csoportba is tartozik, van, akinek különböző típusú tanuláshoz (magolás, megértés, stb.) más válik be. Sokan tapasztalják azonban, hogy egy módszerrel markánsan sikeresebb számukra a tanulás, ezért érdemes kitapasztalnod, hogy te melyik csoportba tartozol. Rengeteg időt spórolhatsz, ha megtalálod azt a módot, amivel sokkal könnyebben megjegyzed a tanulnivalót.

A hallás után tanuló típus nem csak azt jelenti, hogy a legjobban az elmondott szót tudja megtanulni – ami sokaknál előfordul -, hanem azt is, hogy segítségére van mindenféle hang. Jobban emlékszik, hogy valami hogy hangzik, így például sokkal könnyebben tanul idegen nyelvet, szavakat kimondva – ha elhangzik, fel tudja idézni.

Az ebbe a csoportba tartozók sokszor könnyebben tanulnak, ha közben valamilyen zene szól. Sokszor a felidézést is segíti: „ez a zene szólt, amikor ezt tanultam”. A hangokhoz kapcsolt információk az előhívás egy nagyon sajátos módja, így aki ebbe a csoportba tartozik, annak érdemes tudatosan keresni a megfelelő zenéket, egy vizsgaidőszak során különböző tárgyakat különböző előadókhoz kapcsolni.

Tippek, mire érdemes odafigyelni, ha hallás után tanuló típus vagy:

  • Járj be órára. A tanár által elmondott tananyag számodra kiemelten hasznos lesz, és a vizsgára készülés során sokat segíthet, ha a nehezebben feldolgozott tankönyvi anyagot ki tudod egészíteni azzal, amit elmondás során megjegyeztél. Akár vedd fel az órát, hogy a készülés során vissza tudd hallgatni.
  • Keress hozzád hasonló típusokat, és tanuljatok együtt: beszéljétek át, amit olvastok. Jó módszer például, ha mindenki mást olvas el, és elmondjátok egymásnak.
  • Keress online elérhető videókat a témában. Ha valami különösen bonyolult, nehezen érted meg vagy sehogy nem tudod megtanulni, keress egy videó előadást róla.
  • Mondd ki hangosan a kulcsszavakat. Ha otthon tanulsz, mondd ki azokat a fontos mondatokat, neveket, amiket memorizálni szeretnél. Meg fogsz lepődni milyen jól működik, amikor a saját hangod fel tudod idézni.
  • Magyarázd el magadnak fürdés vagy rendrakás közben. Ha komplexebb tananyagról van szó, ahol az összefüggések felidézése kiemelten fontos, hangosan mondd el magadnak valamilyen más rutinszerű cselekvés közben, mintha elmagyaráznád valakinek. Még frissen olvasás után érdemes ezt az ismétlő technikát alkalmazni, amivel el tudod mélyíteni a tanultakat.
Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel