Hogyan válasszunk szakdolgozat témát?

Szerző: Diákszemmel

szakdolgozat

A szakdolgozat témájának kiválasztása az egyik legnehezebb feladat a megírás során. Ráadásul sokszor esünk abba a hibába, hogy azért halogatjuk a szakdolgozat írását, mert még nem érezzük tökéletesnek a témát. Nem kezdünk hozzá, amíg nem vagyunk biztosak, de közben semmit nem teszünk a téma kutatásáért.

Embertípus-függő, de sokan vagyunk úgy, hogy sokkal tovább halogatjuk a nem kézzelfogható feladatokat, mint azokat, amiket egyértelmű megcsinálni. Ha el kell olvasni egy 15 oldalas szöveget, az egy világos feladat, azon nincs mit kitalálni. De kiválasztani a szakdolgozat témáját? Hol keressük? Honnan tudjuk, hogy jó?

Ilyenkor jön a saját magunk számára is bevetett kimagyarázások hosszú sora. Majd ha sok időm lesz, végiggondolom. Néha elkezdjük, elmerülünk egy témában, aztán rájövünk, hogy eltöltöttünk vele sok időt, de nem tűnik megfelelőnek, viszont most már abbahagyjuk, majd máskor.

Érdemes tehát jól megfogható, és ezáltal lépésről lépésre elvégezhető feladatokra bontani a szakdolgozat témájának kiválasztását, és akkor jó esély van rá, hogy meg is csinálod.

1. Ötletek

Először a tágabb témát kell megtalálni, hogy azon belül milyen kérdést vizsgálsz majd meg, az egy következő lépés lesz. Ehhez érdemes megnézni a saját egyetemed és más egyetemek a tiéddel egyező szakának weboldalán a szakdolgozat téma-ötleteket, valamint keresni – akár nemzetközi – szakfolyóiratokat a szakterületedről, és megnézni, hogy nagyobb terjedelmű cikkeket az utóbbi időben miről írtak.

Keress olyan témát, ami valamiért aktuális, amin új megközelítések jelentek meg az utóbbi időben – minél relevánsabb, naprakész témában merülsz el, annál hasznosabb tudást szerzel a szakdolgozat megírása közben.

2. Téma pontosítás

Ha már megvan nagyjából a téma, keress utána online, milyen kontextusban, milyen kérdéseket lehet vizsgálni. Olvass minél többet, és jegyzetelj ki felvetéseket, amiket érdekesnek találsz.

Erre szánj több délutánt is, mindig néhány órát. Minél többet olvasol valamiről, annál jobban tudod majd, hogy a szakértői milyen kérdésekkel foglalkoznak aktuálisan, mit szoktak vizsgálni. Ez segít és ötleteid is lesznek a saját témádhoz.

3. Szakirodalom keresés

A szakdolgozat megírásához jelentős mennyiségű szakirodalomra lesz szükséged. Így érdemes egy kezdetleges bibliográfiát ár most összeállítanod, hogy megnézd, melyik témához mennyi tudományos munka elérhető.

Ha valamihez nem igazán van, akkor ha nem vagy nagyon elkötelezett, azt érdemes elvetni. Megnehezíted magadnak a munkát, ha nem tudod hivatkozásokkal, másokra való utalásokkal dúsítani a munkád, mert akkor bizony mindent neked kell megírni.

4. Formáld érdekessé

Ne csak tudományos szempontból vizsgáld a kérdést, azt is tartsd szem előtt, hogy saját magad számára érdekes legyen a téma. Sok időt fogsz ugyanis vele tölteni, és érdemes keresni valami olyan részterületet, amiről alapvetően szívesen olvasol, vannak ismereteid és gondolataid, és érdeklődéssel töltöd vele az időd.

5. Konzultálj tanárral

A legideálisabb, ha a fenti módszerrel összegyűjtesz 3-4 témát, amit a témavezető tanárod elé vihetsz. Ha nem vagy ilyen agilis, akkor persze mehetsz az elsővel, amint megvan. De ha van választék, akkor a tanárod is tud segíteni, hogy melyiket érdemes a leginkább megírni.

Tud majd neked még szakirodalmat adni, vagy azt is meg tudja mondani, ha benézted, és az adott téma már egyáltalán nem érdekes tudományos szempontból.

Úgy gondolom, ha ezzel a „nehezen kézzelfogható” első lépéssel megvagy, a szakdolgozat megírása már könnyebb lesz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel