Tanulj hatékonyabban a suliban

Szerző:

A tanulás hatékonysága nagy mértékben befolyásolja azt az időt, amit a tanulásra kell fordítanod, és természetesen a jegyeid is. A fogadalmadnak nem arról kell szólnia, hogy jövőre többet tanulsz, hanem hogy hatékonyabban teszed. Ehhez adunk tippeket.

hatékony tanulás

1. Tanulj okosabban, nem keményebben

Már magának a tanulási időnek a beosztásával is rengeteget lehet nyerni. Ahelyett, hogy úgy döntesz, most aztán megembereled magad és fel sem kelsz a könyv mellől, inkább a szüneteid kell tudatosan megtervezned. Oszd be úgy az időd, hogy legalább félóránként fel tudj állni öt percre, mozogj kicsit. Ez a felfrissülés sokkal eredményesebbé teszi a tanulást.

2. Tervezz

Ne csak a szüneteket, hanem az egész tanulási időbeosztásod tervezd meg. Ne arra várj, mikor leszel ihletett pillanatban a tanuláshoz, inkább igyekezz úgy elosztani, hogy egyszerre minél kevesebbet kelljen tanulnod.

3. Aktívan tanulj

Az otthoni tanulás jellemzően azt jelenti, hogy ülsz a könyv fölött, és próbálod rögzíteni az olvasottakat. Ez egy végtelenül passzív tevékenység, ami azt eredményezi, hogy egy idő után egyszerűen képtelen leszel koncentrálni. Tedd interaktívvá saját magadnak, rajzolj gondolattérképet, készíts kikérdezőkártyát, keress online teszteket: emelj be olyan dolgokat, amik aktív előhívást igényelnek a részedről.

4. Ne multitask-olj

Két dolog között fejben az átállás extra terhelés az agyadnak és időbe is telik. Spórold meg ezt magadnak azzal, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozol, és akkor lépsz a következőre, ha ezzel valóban kész vagy.

5. Keresd az összefüggéseket

A tanulás passzív természete miatt hajlamosak vagyunk nem kérdezni, csak memorizálni. Gondold végig, helyezd kontextusba mindazt, amit olvasol, próbáld más ismereteidhez kötni. Ha meglátsz összefüggéseket és komplexen vizsgálod a tananyagot, sokkal mélyebb szinten sajátítod el az adott új információt.

A tanulás módszertana legalább olyan fontos, mint maga a tanulás, ezért az ideális metódus megtalálása növelheti a hatékonyságod és az eredményességed.

Hozzászólások

Szerző: