6 hiba, amit jegyzetelés közben elkövethetsz

Szerző: Diákszemmel

Bosszantó tud lenni, amikor a vizsgaidőszakban készülve veszed észre, hogy nem tudod használni a jegyzeteid, nem tudsz belőlük tanulni. Ha te is megtapasztaltad már, akkor érdemes odafigyelni erre a 6 lehetséges hibára, hogy ezentúl úgy jegyzetelj, hogy az hasznos is legyen a vizsgaidőszakban.

1. Nem jegyzetelsz eleget

Amikor valami nagyon egyértelmű, logikus a tanár elmondásában, gyakran előfordul, hogy azzal a felindulással nem írjuk fel: „ezt értem, erre emlékezni fogok”. Nem, valószínűleg nem fogsz emlékezni. Az a tanár magyarázatát és a te figyelmed dícséri, hogy elmondáskor olyan logikusnak tűnik, de a megértés nem egyenlő a tanulással. Írd fel, és igyekezz úgy megfogalmazni, hogy a megértésed logikáját is bele tudd venni, így újraolvasáskor is meg fogod érteni.

2. Túl sokat jegyzetelsz

A másik hiba, amikor mindent fel akarsz írni, de ettől annyira kell sietned, hogy a jegyzeted odavetett gondolatok sora lesz, amiből hónapokkal később, amikor újraolvasod a vizsgára, ki nem tudod már hámozni, hogy miről is volt szó. Törekedj arra, hogy csak az elhangzó gondolatmenet alapját írd fel, és igyekezz ezt úgy megtenni, hogy logikusan következzenek egymásból az egyes gondolatok.

3. Nem figyelsz, csak írsz

Sajnos az órai jegyzeteid csak akkor lesznek valóban használhatóak, ha az előadáson aktívan figyelsz és igyekszel meg is érteni, amit a tanár mond. A jó jegyzet lényege, hogy átmegy a saját megértéseden, és a papírra már a saját gondolatmeneted írod le: azt, amit megértettél az előadásból. Ez eredményez egy számodra logikus jegyzetet, amit később is tudsz értelmezni.

4. Csak a címszavakat írod le

Ismered, amikor azt látod a jegyzetedben, hogy valahonnan kimutat egy nyíl, a nyíl végére felírtál egy szót. Ülsz a jegyzet fölött, és fogalmad nincs, mi az, amit felírtál, hogyan kapcsolódik oda. A jegyzeteidnek minden esetben kell tartalmaznia magyarázatot – visszautalva oda, ahol azt mondtuk, ha azt hiszed, emlékezni fogsz, hát nem fogsz. Ne csak az adatokat írd le, még ha az tűnik a legfontosabbnak is, mert önmagában azzal nem tudsz mit kezdeni.

5. Teljes mondatokban jegyzetelsz

Miközben hangsúlyozzuk, hogy fontos, hogy magyarázatot fűzz ahhoz, amit felírsz, ne arra törekedj, hogy tökéletes mondatszerkezetben megfogalmazott teljes mondatokat írj. A jegyzet lényege, hogy gyorsan haladj, de meg kell találni a középutat, ahol eleget felírsz ahhoz, hogy később is értsd, de nem megy el az idő azzal, hogy irodalmi igénnyel fogalmazgatsz. Ennek tesztelésére érdemes este otthon újraolvasni a jegyzeteid, hogy megnézd, értelmes-e visszaolvasva.

6. Kihagyod a személyes benyomásaid

Az egyik, ami sokat segít a saját jegyzeteid utólagos értelmezésében, ha hozzáfűzöd azokat a gondolatokat, benyomásokat, amik megfogalmazódtak benned az előadás közben. A saját tapasztalat segíti a felidézést, így ha fűzöl a jegyzeteidhez saját megjegyzéseket, könnyebben elő tudod hívni a „megvilágosodásod” utólagos olvasás során.

Ha igazán rászánod az energiát, érdemes este otthon átolvasni a jegyzeteid, kiegészíteni azzal, ami kimaradt, ameddig még friss és emlékszel rá. Ilyenkor teljesebb mondattá lehet fogalmazni, amiről érzed, hogy nem biztos, hogy később is emlékezni fogsz rá. A jó jegyzet megkönnyíti a vizsgára készülést, kijelöli a tanár által fontosnak tartott pontokat, így érdemes energiát szánni rá.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel