A hatékony napi rutin kialakítása

Szerző: Diákszemmel

Kétféle ember létezik: akinek a napi rutin kialakítása klasszisokkal hatékonyabbá teszi a napjait, és aki képtelen ilyen megkötések között létezni. Te tudod, melyik csoportba tartozol?

napi rutin

Nem olyan egyszerű megállapítani, hogy hogyan is viszonyulunk a rendszerezettséghez, mert az, hogy hajlamosak vagyunk mindennel elúszni és a káoszban csapkodni, még nem jelenti egyértelműen, hogy a rutin nem nekünk való. Ennek kialakítása ugyanis mindenképp energiaráfordítással jár az elején. Az, hogy valaki jól működik rendszerben, nem jelenti azt, hogy ösztönösen ki is alakít egyet.

Szóval, ahhoz, hogy meg tudd állapítani, te vajon melyik csoportba tartozol, ki kell próbálni. Ehhez fontos, hogy egy jó napi rutint alakíts ki: előfordulhat, hogy irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben, amit aztán amikor nem tudsz betartani, azt a következtetést vonod le, hogy a rutin nem neked való. Pedig nem erről van szó, csak túlvállaltad magad a tervekben.

A legegyszerűbb módja, ha először csak néhány fix napirendi pontot tervezel. Például azért szeretnél rendszert bevezetni, mert a délutáni tanulás során mindig elúszol, és szeretnél hatékonyabbá válni. Ehhez első lépésben gondold végig, hogy elméletileg mely napokon mikor lesz lehetőséged egy óra intenzív tanulásra, és arra az idősávra tervezd is be.

Egy hétig erőltesd meg magad, és szervezd a programod ennek megfelelően. Alakítsd úgy, hogy erre az egy órára mindig otthon / a könyvtárban legyél, és foglalkozz azzal, amit tanulni szeretnél. Nézd meg, hogy egyre könnyebbé vagy egyre nehezebbé válik-e ennek betartása.

Ha abba a csoportba tartozol, akinek segít a rutin, akkor azt fogod tapasztalni, hogy egyre könnyebbé válik a tervezett időben a feladataiddal foglalkozni. Ad egyfajta nyugalmat a biztos pont, amit az jelent, hogy benne van a naptáradban. Ilyenkor elkezdheted kibővíteni a rendszert, egyre több tevékenységet tehetsz a rutin részévé.

Fontos tudni, ahogy a cikk elején is említettük, hogy vannak olyanok, akik számára a rendszerezett tevékenység csak ront a helyzeten. Van, akit nyomaszt, hogy fix időpontban el akar kezdeni foglalkozni valamivel, mást a repetitív, ismétlődő rutin monotonitása frusztrál. Érdemes kitapasztalni, hogy te melyik csoportba tartozol, mert ha te jól működsz rutinnal, akkor sokat segíthet, tehát érdemes fókuszálnod rá, ha téged gátol, akkor pedig jobb nem erőltetni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel