Alakítsd át a tanulási módszereid 5 nap alatt

Szerző: Diákszemmel

Nem csak attól lesz jobb tanuló valaki, hogy többet tanul vagy okosabb, hanem attól is, ha hatékonyan tanul. Megmutatjuk, hogyan tudod te is fejleszteni a tanulási módszereid, amivel jobb eredményeket érhetsz el!

tanulási módszer

1. nap – Tanulj máshol

Változtasd meg a helyet, ahol tanulsz. A környezetváltozás ugyanis hatással lehet arra, hogyan tudod előhívni mindazt, amit tanulsz.

Az új hely lehet a szobában is máshol, ha például eddig az ágyban tanultál, próbálj berendezkedni az asztalodnál. De dönthetsz úgy is, hogy beülsz a könyvtárba vagy egy kávézóba tanulni.

2. nap – Próbálj ki különböző időintervallumokat

Próbálj ki különböző tanulási etapokat, és nézd meg, mi működik a legjobban. A pomodoro technika azt mondja, tanulj 25 percet, pihenj 5-öt, de letesztelheted a 45-15, 60-20 perces időket is.

A leghatékonyabb az lesz, ahol azt érzed, a tanulási idő alatt végig tudtál koncentrálni, nem érzel teljes fáradtságot két etap után, és felfrissülve érzed magad a szünet végére.

3. nap – Hallgass zenét

Van, akinek a háttérzene segít a fókuszálásban. Ezen a napon azt próbáld ki, neked működik-e, és ha igen, milyen típusú zene.

Hallgasd mindegyiket 30 percig. Próbálj ki több különböző stílust, nézd meg, befolyásolja-e hatékonyságot, hogy van-e zene a szövegben, vagy nincs. Pörgősebb vagy relaxáló hat rád jól. A cél az, hogy amíg a zene szól, könnyebbnek érezd a koncentrálást az olvasottakra.

4. nap – Kikérdezés

Talán mindeddig te is halogattad a kikérdező kártyák készítését tanulás során, mondván, hogy nagyon időigényes. Most tarts egy olyan napot, amikor kipróbálod, és nézd meg, mennyivel növeli a hatékonyságod!

olvass úgy, hogy közben a fontos információkra vonatkozó kérdéseket írsz fel kis kártyákra. Amikor befejezted az adott szövegrész olvasását, vedd elő a kártyákat, és próbáld megválaszolni a kérdéseket.

5. nap – Analóg vagy digitális?

Válts a platformok között, hogy megnézd, nem jobb-e máshogy. Ha kijegyzeteled a könyvet, amit olvasol, és eddig laptopra tetted, most próbáld meg kézzel, papírra. Vagy fordítva.

Mondják, hogy amit leírunk kézzel, azt jobban rögzítjük, mint amit gépelünk, de van, aki nem tud átláthatóan jegyzetelni, vagy olyan csúnyán ír, hogy a saját írását nehezen olvassa ki, nekik segíthet a gépelt jegyzet.

Mint láthatod, a fentiek lényege, hogy megismerd, mi az, ami működik neked. Lehet, hogy van egy bevált tanulási módszered, amit megszoktál, de egyáltalán nem biztos, hogy ez működik neked a legjobban! Ha kísérletezel a fenti dolgokkal, megláthatod, milyen változtatással tudsz hatékonyabbá válni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel