De előbb: kávé

Szerző: Diákszemmel

Tudod, hogy mondják, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Na, valahogy így van az is, hogy a reggeled meghatározza az egész napod. Te hogy szoktad indítani?

A reggeli rutinjaink tényleg hatással vannak az egész napra, befolyásolják azt is, hogy mennyire leszel energikus és hatékony, vagy csak vonszolod magad a kötelezettségek után. Mutatunk egy forgatókönyvet egy ideális reggeli rutinra.

Ébredés

Segít, ha jellemzően minden reggel ugyanakkor kelsz fel. A bioritmusunk egy megszokásokra épülő rendszer, megkönnyíted a dolgát, ha adsz neki egy fix időpontot az ébredésre. Ha odafigyelsz a tested jelzéseire, azt fogod tapasztalni, hogy egy idő után a lefekvésed is hozzáigazítod ehhez, és reggel egyre kevésbé lesz nehéz magadhoz térni.

Az első dolog, amit meglátsz

Érdemes leszokni arról, hogy az ébresztő kikapcsolásával egy lendülettel a kezedbe is vedd a telefonod, és már valamelyik appot görgesd, mielőtt még igazán ki tudnád nyitni a szemed. Könnyen ottfelejtődik ilyenkor az ember, valami mellett, ami igazából pótcselekvés. Egyre csak tolod az ágyból való kimászást, az itt szerzett nyűgös hangulat pedig rá tud ülni az egész napra.

Reggeli

Ne tartozz azok közé, akik kihagyják a reggelit. Bár aki így tesz, vallja, hogy nem is éhes reggel, ez nem változtat azon, hogy a testednek szüksége van az energiára. Tervezd úgy az ébredést, hogy legyen időd a reggelire.

Mozgás

Nagyon jó hatása van, ha a reggelt egy kis mozgással kezded. Nem arról beszélünk, hogy fuss km-eket és izzadj le (persze aki ezt szereti, az szuper – de nem szeretnénk mindenkit erre rávenni), csak mozogj 10-15 percet, ami beindítja a vérkeringésed és oxigént juttat az agyadba. Legyen az erősítés, valamilyen torna vagy kardió, a reggeli mozgás következtében egész más lesz az energiaszinted egész nap.

Ha mindez megvolt, elkezdheted a napod. Olvasd át a híreket, böngészd a telefonodon azt, amit reflexből reggel ébredéskor tettél volna, és indulj útnak. Próbáld tartani három hétig, és nézd meg, milyen hatása van a napjaidra!

Nem tudod, hogyan tartsd be következetesen?

Ahhoz, hogy motivációt találj, két „forráshoz” nyúlhatsz. Az egyik a belső motiváció, amikor igényed van arra, hogy hatékonyabbá tedd a napjaid, vagy érzed, hogy nyúzott vagy egész nap, és szeretnél ezen változtatni. Ilyenkor, ha reggel megint hajlamos lennél benn ragadni az ágyban, gondolj arra, mi a célod a reggeli rutinnal.

Ha ez nem működik, akkor jöhet a külső motiváció, amikor saját jutalmazási rendszert alakítasz ki. Vehetsz egy csokit suliba menet, ha megcsináltad a reggeli mozgást. Ha ellógtad, nincs csoki. Azt fogod tapasztalni, ha beválik a reggeli rutin, egy idő után nem lesz szükséged „külső segítségre”, szokássá válik majd.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel