Ezért számít, milyen jegyet kapsz a suliban

Szerző: Diákszemmel

Tanulás közben néha elveszíted a motivációt, és eleged lesz belőle, hogy olyan tárgyat tanulsz sok energiával, amit nem is fogsz használni. Miért számít mégis, hogy milyen jegyet kapsz?

osztályzat

1. Kialakítasz hatékony tanulási szokásokat

Az osztályzat a leginkább kézzelfogható mércéje annak, hogy mennyire sikerül teljesítened azt, amit elvárnak tőled. Dolgozol a jobb jegyért, mert az azt jelenti, hogy eredményesebben teljesítetted az elvárásokat.

Ehhez folyamatosan igyekszel megtalálni a módszert, amivel a leghatékonyabban tudsz tanulni. Minél rövidebb idő alatt, minél fókuszáltabban megjegyezni azt, amit kell. Ezzel egyre hatékonyabb tanulási szokásokat alakítasz ki, ami gyakorlati tudást ad ahhoz, hogyan is kell úgy alakítanod a tevékenységed, hogy elérd a céljaidat.

2. Hasznos lehet, amit megtanulsz

Ha jó jegyeket igyekszel szerezni, az azt is jelenti, hogy minél alaposabban foglalkozol a témával. Lehet, hogy nem kapcsolódik szorosan a leendő karrieredhez, de bővíti az ismereteid.

Bármiről kiderülhet, hogy olyan tudást ad, amit később használni tudsz. Maga a tanulás pedig, ha elmélyülsz egy témában, fejleszti a kritikai gondolkodásod. Minél több ismereted van, annál inkább átlátsz egy-egy állításon.

3. Megszerzel egy ideális hozzáállást

Ha jó jegyekre törekszel a suliban, az azt is jelenti, hogy igyekszel felismerni, mit várnak el tőled, kitalálni, hogyan tudod teljesíteni, és mindent megteszel, hogy a legjobban meg is valósítsd ezt.

Ez egy olyan ideális hozzáállást tesz alapvetővé számodra, ami minden helyzetben a céljaid felé vezet. Ha természetessé válik számodra, hogy mindent a tőled telhető legjobban végezz el, akkor folyamatosan fejlődni tudsz, eredményes leszel a munkádban.

Nem a jegy számít tehát önmagában. Az mindössze egy, sokszor nem túl pontos kifejezése annak, mennyire sikerült elsajátítanod, amit számon kérnek. Számodra az hasznos a leginkább, hogy igyekszel minél jobban teljesíteni, fejleszted magad, és egyre jobban megtanulod elérni a céljaidat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel