Így emlékezz arra, amit tanulsz

Szerző: Diákszemmel

tanulás

Ismerős az érzés, amikor több órát töltesz tanulással, és úgy érzed, semmit nem tudsz felidézni később? Ez nagyon frusztráló helyzet, de lehet rajta javítani!

1. Fókuszáltan figyelj

Kezdjük szigorúan. Ha leülsz tanulni, de közben öt percenként megnézed a telefonod, üzeneteket váltasz és a közösségi médiát böngészed, az nem igazán az a tanulós mindset. Tanulj úgy, hogy csak erre figyelsz, fókuszálsz és belemerülsz. Ha több dologra irányul a figyelmed párhuzamosan, az agyad nyilván azt engedi el, ami a legkevésbé érdekel.

2. Tanulás közben írj fel kérdéseket

Miközben olvasod a könyvet, tanulsz, írj fel magadnak kérdéseket egy-egy kártyára, amivel meg tudod kérdezni azt, amit épp memorizálni igyekszel. Írd oda magadnak, hogy melyik oldalon van a válasz, hogy később ne kelljen keresgélni. Ne rögtön az olvasás után, hanem másnap kérdezd ki magad ezen kártyák segítségével.

3. Ismételj

Az ismétlés a legjobb technika a tudás elmélyítésére. Lehet, hogy unod, de akkor is érdemes időt szánni rá. Érdemes átalakítani úgy a tanulási terved, hogy meg tudd valósítani, hogy két ismétlés között elteljen akár 2 nap is – ilyen esetben beszélünk igazán ismétlésről, ami sokkal hatékonyabb, mintha közvetlen egymás után olvasod elé kétszer ugyanazt.

4. Miután megtanultad, magyarázd el valakinek

Ne magadnak, hanem ténylegesen valaki másnak. Ha csak saját magadnak „felmondod”, hajlamos vagy nagyvonalúbban kezelni az információkat, de ha tényleg elmagyarázod valakinek, akkor úgy fogalmazod meg, hogy meg is értse, aki először hallja. Az, amikor elmagyarázod a saját szavaiddal, szintén mélyíti a saját tudásod.

5. Tarts szüneteket

Az önfegyelem nem írja felül a koncentrációs készségünket, hiába ülsz kitartóan három órán keresztül egy könyv fölött, képtelen vagy ennyi ideig koncentrálni. Az agyad ki fog kapcsolni, még ha nem is akarod, és azt veszed észre, nem tudnád megmondani, miről szólt az előző mondat. Fáradtan ráadásul lassabban haladsz, tehát összességében valójában időt nyersz a szünetekkel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel