Így készülj fel a több órás tanulásra

Szerző: Diákszemmel

A több órás tanulás gyakori elkalandozást és egyre csökkenő eredményességet jelent, ha nem a megfelelő módszerrel állsz neki. Adunk tippet, hogyan tanulj több óráig úgy, hogy bírd és hatékony is legyen!

tanulás

1. Tisztázd magadban a motivációt

Mentális előkészület, amiben az a fontos, hogy ne úgy ülj le tanulni, hogy „utálom és mennyire fogok szenvedni”. Gondold végig, miért van szükséged arra a tudásra, amit most megszerzel, mire tudod esetleg használni, milyen akadályt küzdesz le azzal, ha megtanulod. Nyilván ilyenkor sokszor érzed azt, hogy semmi értelme, a dolog lényege, hogy ne ezt erősítsd magadban, hanem a hasznos dolgokat.

2. Készítsd elő a jutalmakat

Az önjutalmazás sokat tud segíteni a tanulásban. Fontos, hogy ne időhöz kösd, hanem teljesítményhez. Ha azt mondod, egy óra múlva szünet, elszöszölheted az időt egy órán keresztül anélkül, hogy haladnál. De ha azt mondod, hogy 30 oldal múlva szünet, az már más. Kisebb jutalmakat és a tanulás végére egy nagyobb jutalmat is tűzz ki.

3. Tervezz előre

Jó, ha részletes tervet készítesz, hogy jönnek egymás után a feladatok és mire mennyi időd van. Egy adott fejezettel mikorra leszel kész, utána az ismétlős kártyák elkészítésére mennyi időt szánsz. Azt is tervezd meg, mennyit akarsz teljesíteni adott nap, kerüld el a „csinálom, amíg bírom” hozzáállást. Ha van megfogalmazott végpont, akkor az egy cél, ami felé tartasz.

4. Pakold el a figyelemelterelő eszközöket

Lehetőleg tedd arrébb a telefonod: ha kartávolságban van, nagyon könnyen előveszed, de ha fel kell kelni és át kell menni érte a szoba másik végébe, nagyobb az esély, hogy leküzdöd a késztetést. Pakolj el az asztalodról mindent, hogy megakadályozd, hogy elkalandozz, és a laptopodon is olyan weboldalak legyen csak megnyitva, ami a tanulással kapcsolatos.

5. Legyen nasid

Tervezz szüneteket és ilyenkor egy kis nasit is – lehetőleg egészségeset. Kerüld a cukros dolgokat, mert úgy lelassulsz, hogy esélyed sem lesz koncentrálni. Az energiára szükség van, de igyekezz ezt finom, tápláló és egészséges dolgokból összeállítani.

Ha ezeket megvalósítod, egy kicsit megszelidíted a hosszú tanulást. Ettől jobban bírod is majd és hatékonyabban is haladsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel