3 dolog, amit magamról tanultam az egyetemen

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem jelentős változást hoz az életünkben: megváltozik a baráti körünk – nem csak maguk az emberek -, és sokkal több döntést kell meghoznunk a saját életünkre vonatkozóan. Én a következőket tanultam meg magamról ebben az időben.

önismeret

1. A baráti kör egyre szűkül, minél jobban tudom, mit akarok

Az ember először nem érti, miért kezd szűkülni a baráti köre. Csak azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb ember van abban a körben, akikkel tényleg rendszeresen időt töltünk.

Aztán ha belegondolunk, rájövünk, hogy ez nem tőlünk függetlenül történik. Elkezdjük egyre inkább szorosra fűzni a kapcsolatot azokkal, akikkel igazán jól megértjük egymást, és nem keressük azok társaságát, akikkel kevés a közös bennünk.

Minél erőteljesebben kirajzolódik a saját értékrendünk, annál erősebben érezzük magunkban ezt a differenciálást. És ebben nincs semmi rossz.

2. A trendek igazából nem számítanak

Onnan, hogy kínosan érezzük magunkat, ha úgy gondoljunk, van rajtunk valami nem túl trendi, eljutunk odáig, hogy teljes divathullámoktól tudunk tejesen elhatárolódni.

Ez is az önbizalom növekedésének a jele. Azt fejezi ki, hogy egyre kevésbé mások ítéletétől függ, hogyan gondolunk magunkra. Nyilván nem arról van szó, hogy igénytelenek akarunk lenni, de minél magabiztosabb vagy, annál könnyebben döntesz úgy, hogy egy nyűgös napon felveszed egyszerűen ami a legkényelmesebb.

3. Az önismeret fontos

Odafigyelni arra, hogy neked mire van szükséged, és azt priorizálni elvárásokkal, a többiek sodrásával szemben nagyon fontos a mentális egészség megőrzése érdekében. Tudni magadról, hogy miben vagy jó, odafigyelni erre, és az erősíteni magadban.

A döntéseid ahhoz igazítani, amit te valójában szeretnél, és nem ahhoz, amit a legtöbben szeretnek, vagy ami felé szeretnél haladni, de igazából nem önazonos. Például ha a két legjobb barátnőd eljár futni, és te is szeretnél futni, mert tudod, hogy jó, és mind a ketten ott vannak – de téged igazából egyáltalán nem tölt fel a futás, és a szombat reggeleid sokkal inkább akarod kényelmesen tölteni. Akkor meghozni azt a döntést, hogy te nem jársz futni.

Mind a három a tudatossággal van összefüggésben. Minél tudatosabban cselekszünk a mindennapokban, annál nagyobb összhangban leszünk saját magunkkal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel