Hogyan ne utáljuk a tanulást

Szerző: Diákszemmel

Biztos te is csaptad már dühöngve az asztalra a könyvet, azzal a lendülettel, hogy utálod az egészet. Ilyenkor is végig kell aztán ugyanúgy menni a tananyagon, de nem mindegy, milyen érzésekkel teszed. Ha motivált nem is leszel, de adunk néhány ötletet, hogyan ne utáld ilyenkor a tanulást.

utálni a tanulást

Ahelyett, hogy ámulattal nézed azokat, akik sztoikus nyugalommal ülnek a könyvtárban, próbáld meg a következőket.

1. Találd ki, miért utálod

Amikor megfogalmazódik benned az ellenérzés, a legtöbbször eszedbe sem jut az okát keresni. Pedig annak megtalálása az első lépés a megoldáshoz.

A legtöbbször ezért utálod:

  • túl nehéz, nem érted
  • unalmas
  • szorongást okoz

Az első a legtipikusabb eset. Csak azt érzed, hogy folyamatosan szenvedsz vele, pedig valójában az a problémád, hogy nem érted, amin segítene, ha valaki érthetően elmagyarázná.

A második eset, amikor egyszerűen nem érdekel a téma, és azért szenvedsz, mert folyton elkalandozol. Ilyenkor érdemes megpróbálni találni benne valamit, ami felkelti az érdeklődésed.

A szorongás esetén annak forrását kell megtalálni. Lehet, hogy ennek a tanárnak egy korábbi óráján egyszer nagyon kellemetlen tapasztalatod volt? Ezzel a témával kapcsolatban van rossz élményed? Ha megtalálod a forrást, el tudsz beszélgetni magaddal arról, miért nem kell ez hasson az aktuális tanulási folyamatodra.

2. Próbálj ki másik tanulási módszert

Ha megtaláltad az utálat okát, ahhoz igazítva próbáld máshogy tanulni a tananyagot. Ha unalmas, olvass utána a téma érdekesebb részeinek, ha túl nehéz, nézz róla videókat, ahol érthetően elmagyarázzák.

Reagálj arra, ami az ellenérzést okozza, és próbáld megoldani.

3. Koncentrálj a célodra

Bármi legyen is az utálat oka, az már valószínű, hogy nem ez a tárgy lesz a kedvenced. Miközben megpróbálod magadnak kellemesebbé tenni, ilyenkor koncentrálj közvetlenül a célodra. Például, ha le kell vizsgáznod, akkor derítsd ki, milyen típusú lesz a vizsga, mibe kérdeznek leginkább bele, és kifejezetten a vizsgára tanulj.

Legyél engedékeny magaddal, ne akard ilyenkor a legjobb jegyet megszerezni. Túlságosan lefáraszt, és arra is kevesebb energiád lesz, ami érdekes és fontos. Engedd meg magadnak, hogy ez egy teljesítendő feladat legyen, és máris csökken az utálatod iránta.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel