Így tervezz akár egy hónapra előre

Szerző: Diákszemmel

Lendíthet az iskolai hatékonyságodon, ha egy hónapra előre tervet készítesz a feladataidról. Furcsán hangzik? Megmutatjuk, hogy fogj neki.

tervező

1. Vegyél egy tervezőt

Érdemes egy jól átlátható határidőnaplót beszerezni a célra, amiben átlátod a heteket, nyilazgathatsz, színezhetsz. Persze csinálhatod az egész tervezést digitális platformon is, de különösen grafománoknak ajánljuk a papír alapú tervezést.

2. Szánj rá egy órát

Fogd a kezedbe a határidőnaplót, és szánj egy órát a tervezésre. Ha ingázol, kihasználhatod az utazás idejét is a célra. A lényeg, hogy legyen a teljes figyelmes a feladatok beosztásáé, így jut eszedbe minden, aminek kell.

3. Írd fel címszavakban

Kezdd azzal, hogy egy üres oldalra összegyűjtesz mindent, ami eszedbe jut, hogy aktuálisan feladatod lesz. Ez lehet lista, mind map, ahogy neked jobb. Egy-egy címszóról eszedbe jut majd egy másik. Ha mindent idegyűjtesz, akkor a tervezés alatt már nem kell arra koncentrálnod majd, hogy mit ne felejts el.

4. Tűzz ki célokat

Ha összegyűjtötted a feladatgömböt, nézd meg, teljesíthető-e egy hónap alatt. Így, hogy minden egy helyen van, jobban átlátod, mennyire kell sűrűn beosztanod az időd. A mennyiség, a határidők és a feladatok nehézsége alapján tűzz ki célokat: mit, miből mennyit szeretnél megvalósítani.

5. Bontsd feladatokra

Ezek után az egyes teendőket kezdd el részfeladatokra bontani. Olyan feladatokra, amiket már időhöz tudsz kötni, és így meg tudod tervezni, mikor tudod megcsinálni. Gondold végig, ezek hogy épülnek logikusan egymásra, annak megfelelően tervezz.

Ezt a tervet ne kezeld kőbe vésett programnak, sokkal inkább egy olyan segítségnek, amivel hozzávetőlegesen megfogalmazod, mit kell megcsinálnod az adott hónapban, és látod azt is, hol tartasz.

Segíthet abban, hogy ne ússz el a feladataiddal, és sokkal jobban átlásd, mire mennyi időt tudsz szánni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel