Vizualizáld a to-do listádat

Szerző: Diákszemmel

Ha a hagyományos to-do lista nem működik nálad, annak az az oka, hogy nem kalkulálsz az egyes feladatokra fordítandó időmennyiséggel. Amikor nem haladsz a feladatok kipipálásával, elveszted a lelkesedésed, és különben is, azóta már annyi új feladat is képbe került.

to-do lista

A to-do lista nem hatékony, ha semmilyen idő-menedzsment nem tartozik hozzá. Ezen lehet segíteni úgy, ha naptárban gyűjtöd a feladatokat és időt is tervezel hozzá. A már meglévő naptárban eltérő színt is használhatsz ehhez, vagy használhatsz egy kifejezetten ennek a célnak delegált app-ot.

A lényeg, hogy az egyes feladataid vidd fel a naptárba eseménynek. Olyan időpontra tervezd, amikor tudod, hogy tudsz is vele foglalkozni. Becsüld meg, hogy mennyi ideig fog tartani, és ezt is jelöld a naptárban.

Így láthatod azt, hogy mennyire vagy elcsúszva vagy mennyire feszes az időrended. Határidőket is bekalkulálva tervezhetsz be egyes feladatokat. Ha eleve így tervezed meg, nem kell minden egyes feladatkezdés előtt végiggondolnod, mi is legyen a következő, mert már a feladat feljegyzésekor betervezted, hogy mikor kell elkészítened.

Nem fogod túlvállalni sem magad, vagy legalábbis látod, ha annyi dolgod lenne, ami már teljesíthetetlen. Mi a jó ebben? Az, hogy nem menet közben éled meg kudarcként, hogy nem sikerült végezned – a sikertelenség érzése visszavetheti a teljesítményed is. Ha előre tudod, hogy amit meg kellene csinálnod, nem fér bele egy napba, akkor átgondolhatod, mit tudsz átmozgatni.

Ha vizuálisan megjeleníted és a naptárban beosztod az egyes feladataid, akkor nem egy ismeretlen „feladat-massza” áll előtted – ami önmagában frusztráló lehet, és megintcsak halogatáshoz vezet. Így szépen felvázolod magadnak az időrended, és a kézzelfoghatósága segít abban is, hogy valóban megcsináld.

Így ráadásul egy teljesebb képet is kapsz a feladataidról, és a szabadidőddel is jobban tudsz gazdálkodni. Kevésbé csapnak össze a fejed felett a hullámok – ha már hetekkel előre beírsz bizonyos feladatokat, és közben újak is jönnek mellé, nem fog meglepetésként érni, hogy mennyi minden összejött, hanem már kész terved van rá, hogyan fogod kivitelezni.

Próbáld ki a rendszert, aminek segítségével a saját tanulási szokásaid is jobban megismerheted. Meglátod, mi az, amiről előzetesen azt gondoltad, egy óra alatt kész, de aztán kiderül, hogy sokkal több vagy épp kevesebb időre van szükség. Minél tudatosabb leszel ebben, annál jobban tudod megtervezni a feladataid és annál jobban tudod beosztani a saját időd.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel