5 időbeosztás hiba, amit talán te is elkövetsz

Szerző: Diákszemmel

Az időbeosztás hatékony megtervezése a kulcs ahhoz, hogy minden feladatoddal időben elkészülj, és ne is őrülj meg a rohanásban. Ezt a legtöbbször nem tudatosan csináljuk, de érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy ne kövesd el ezeket a hibákat.

időbeosztás

1. Nem méred fel a rendelkezésedre álló időt

Hátradőlsz, hogy van még egy heted elkészíteni valamit, pedig abban a hétben már minden napod televan, és még programjaid is vannak. Amikor végiggondolod, hogy mire mennyi időd van, akkor azt nézd, hogy az adott időintervallumban mennyi erre fordítható időd van.

2. Két dolgot csinálsz párhuzamosan

Amikor a valamire fordított időről van szó, azt is nézd meg, a teljes figyelmed az adott dolognak szenteled, vagy két dolgot csinálsz párhuzamosan, elkalandozol, pótcselekszel. Így elkerülheted, hogy úgy érezd: „hiába tanultam 8 órát, mégsem sikerült jól”, ha abban a 8 órában 2 óra tiszta figyelem jutott a tanulásra.

3. Túl sokat tervezel megcsinálni

Gyakori tervezési hiba, hogy túlvállalod magad, és olyan időbeosztást tervezel, ami teljesíthetetlen. Amikor tervezel, láss reálisan: ne készülj egy 10 órás tanulási etapra, hiszen nyilván nem fogsz 10 órán át megállás nélkül tanulni.

4. Nem jól tervezed a nagyobb projekteket

Vannak olyan nagyobb projektek, amik több részből állnak és hosszabb ideig tart elkészíteni. Jellemző hiba, hogy ezeket nem bontjuk le részfeladatokra, hanem egyben gondolkodunk róla. Úgy pedig nagyon nehéz jól tervezni és tartani is az ütemet. Mindig bontsd le kisebb egységekre, és ahhoz tervezz időt.

5. Alábecsülöd egy feladat nehézségét

Hasonlóan a hármas ponthoz, ez is a reálisan látás fontosságáról szól. Azt képzeled, hogy adott szöveget elolvasod egy óra alatt, figyelmen kívül hagyva, hogy az nem regény, hanem tudományos szöveg – megérteni, aláhúzogatni, kijegyzetelni sokkal tovább tart.

Ezt úgy tudod fejleszteni, hogy megnézed, egy adott szövegre mennyi időt terveznél érzésből, utána pedig rendesen leméred, hogy mennyi valójában. Így sokkal tisztábban fogsz látni, és jobban meg tudod tervezni az időbeosztásod.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel