5 tipp, hogy korábban tudj felkelni reggel

Szerző: Diákszemmel

A reggeli korai felkelés sokunknak jelent mumust, mások pedig egyszerűen szívesen ébrednének fel még korábban. Hatékonyabb lesz a nap, motiváló tud lenni, ha délelőtt már sok mindent megcsináltál – szóval megvannak az előnyei, és sokan szeretnénk tudni változtatni a reggeli rutinjukon.

felkelni

1. Határozz meg egy „miért”-et

Ne csak olyan általános elképzelésed legyen, hogy „ha korábban kelek, hatékonyabb a nap”, hanem ennél kézzelfoghatóbb célt fogalmazz meg a koránkeléssel kapcsolatban. Szeretnéd, ha beleférne a napba egy kis edzés, nyugodtabban szeretnél készülni reggel, stb.

Ha ilyen konkrét miértet határozol meg, akkor nem megfoghatatlan „javítani szeretnék a szokásaimon” koncepció lesz, hanem kézzelfogható cél.

2. Tervezd el a reggelt

Ha tudod, hogy mi az első dolog, amit reggel ébredés után szeretnél megcsinálni, akkor könnyebb kikelni az ágyból, amikor megszólal az ébresztő. Már előző este tervezd el, hogyan épül majd fel a reggeled, és mit csinálsz elsőnek. Így amikor felébredsz, el is kezd pörögni az agyad azon a konkrét dolgon, az pedig kiránt az ágyból.

Épp ezért elsősorban olyan dolgot tervezz reggelre, amit szeretsz csinálni. Ha nincs hozzá kedved, nem fog segíteni, hogy felkelj az ágyból.

3. Állíts be két ébresztőt

Ne csak akkor állíts be két ébresztőt, ha állandóan visszaalszol, hanem akkor is, ha nehezen kelsz ki az ágyból, vagy rögtön kézbe veszed a telefonod, amint felébredtél.

Ha egy második ébresztő is megszólal öt perccel az első után, akkor az azt jelenti, most már fel kell kelned tényleg.

4. Feküdj le korábban

A nehezen ébredés mögött természetesen az is állhat, hogy egyszerűen fáradt vagy. Próbálj meg korábban lefeküdni aludni, ezáltal többet pihenni. Ha csinálod egy darabig, egy idő után észreveheted, hogy a reggeli felkelés nem esik annyira nehezedre, mint előtte.

5. Tedd az ébresztőt olyan messze, hogy fel kelljen kelned, hogy elhallgattasd

Drasztikus megoldás a felkelésre, ha ki kell kelned az ágyból ahhoz, hogy lekapcsold az ébresztőt. Ilyenkor már csak ahhoz kell önuralom, hogy ne feküdj vissza, de az eggyel könnyebb, mint felkelni.

Azt javasoljuk, hogy az előző pontokat mind alkalmazd, és azok kiegészítéseként alkalmazd ezt a spártai megoldást, mert ettől önmagában nem lesz könnyebb vagy kellemesebb a felkelés, csak eredményesebb.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel