5 tipp könyv kijegyzeteléshez

Szerző: Diákszemmel

A tanulásban sokat segíthet, ha kijegyzeteled a könyvet, miközben olvasod. Ezt azért szoktuk kihagyni, mert nagyon sok időt vesz igénybe, és aztán nem találjuk elég jónak a jegyzeteket, és mégis a könyvből tanulunk. Adunk 5 tippet, hogy olyan jegyzeteket készíthess, amiket aztán használsz is.

könyv kijegyzetelés

1. Válaszd ki a megfelelő kijegyzetelési stratégiát

Három fő stratégia van, a tananyag jellegétől is függ, hogy melyiket érdemes alkalmazni, és azt is meg kell nézned, hogy neked melyik válik be:

  1. Két oszlopra osztod a lapot, bal oldalra jönnek a fogalmak, definíciók, főbb gondolatok, jobbra pedig a részletek. Könnyű áttekinteni, és saját magad kikérdezése is egyszerűbb, csak félbehajtod a lapot.
  2. Minden oldal alján készítesz egy rövid összefoglalót az adott oldalról. Fölötte olyan stílusban jegyzetelsz, ahogy akarsz. Ez akkor a leghasznosabb, ha sok részletet ki kell jegyzetelned egy témáról – fent sok szöveg lesz, alul pedig csak néhány címszó, ami segít tájékozódni a jegyzeteidben.
  3. A klasszikus hierarchikus tagolós jegyzet a harmadik típus, amikor felírod a fő gondolatot, és alatta gondolatjelekkel sorolod fel a hozzá tartozó információkat.

2. Jegyzetelj, miközben olvasol

Fontos megtalálni az ideális arányt abban, hogy egyrészt már olvasás közben jegyzetelj, ugyanakkor ne írj fel mindent azonnal, mikor még nem tudod, mi az, és fontos lesz-e.

Az sok időt vesz fel, ha csak egy fejezet végén kezded el kijegyzetelni azt, és lapozgatsz vissza, gyakorlatilag újraolvasod, hogy ki ne maradjon valami.

Ugyanakkor ha mindent azonnal felírsz, kevésbé lesz koherens a jegyzet, mint ha úgy írod fel, hogy már van egy kicsi rálátásod az egész gondolatmenetre. Az ideális arányt kell megtalálni, nincs rá aranyszabály, hogy mondjuk a bekezdés végén írd fel a jegyzeteket – erre tudatosan kell ráérezni.

3. Legyen tágas és kiegészíthető a jegyzeted

Ha papírra jegyzetelsz, figyelj arra, hogy bőven hagyj helyet ahhoz, hogy később is hozzáírj egy-egy részhez. Miközben olvasol, később is juthatsz olyan információhoz, ami egy korábbit tesz még értelmezhetőbbé számodra, és vissza akarsz nyúlni oda, kiegészíteni azt.

Ha nincs helyed, akkor átláthatatlanná válik a jegyzet, úgy pedig nem lesz könnyű tanulni belőle.

4. Saját szavaiddal jegyzetelj

A jegyzetelés közben tanulás módszere, ha a jegyzetben már a saját értelmezésed írod fel. Ezt azt feltételezi, hogy értelmezted és átgondoltad, amit olvastál. Ez azért különösen hasznos, mert az olvasás passzív tevékenység, ahol az agyad mint egy szivacsot akarod használni, ami rögzíti folyamatosan, amit befogad. Az értelmező jegyzeteléssel aktívvá tudod tenni ezt a folyamatot.

Ez természetesen nem vonatkozik a definíciókra és egyéb olyan helyzetekre, ahol a szó szerintiség fontos. És arra is figyelni kell, hogy ne egyszerűsítsd le túlságosan, hiszen ezt fogod megtanulni.

5. Színezz, karikázz

Amikor elkészültél a jegyzeteléssel, fontos, hogy tedd vizuálisan ingergazdagabbá. Emelj ki egyes címeket színekkel, karikázd be a neveket, téglalappal vedd körbe az eseményeket, használj nyilakat.

A lényeg, hogy ezzel a vizuális jelöléssel egyrészt tedd könnyebben átláthatóvá magad számára a jegyzetet, amiben könnyedén megtalálsz bármit. Másrészt pedig, ha vizuális típus vagy, segíteni fog a felidézésben: „ott abban a nagy piros négyzetben volt..”.

A könyv kijegyzetelés nem utolsó pillanatos tanuláshoz való, mert mindenképp időigényes. Ha viszont jól csinálod, akkor nem tart olyan soká, és nagyon hasznos eszköz lehet a tanulás során, amikor csak ezt kell használnod a memorizáláshoz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel