60 mp-es vizsgaírási tipp

Szerző: Diákszemmel

Hogyan tudsz javítani a vizsgaeredményeiden? Az első 60 mp a kulcs!

Mutatunk egy olyan vizsgaírási tippet, ami segít, hogy kevésbé izgulj, és jobb eredményeket érj el.

Lényege, hogy mit csinálsz az első 60 mp-ben, amikor leülsz a vizsgához.

Az eredménye, hogy kevésbé fogsz izgulni, és nem is terheled annyira a memóriád. Így jobban tudsz fókuszálni a kérdések pontos és alapos megválaszolására.

Hogyan csináld?

Amikor leülsz a vizsgához, az első 60 mp-ben írj le minden olyan fontos információt, amit nagyon próbáltál megjegyezni, és félsz, hogy elfelejted. Írd a papír szélére ceruzával, hogy aztán el tudd tüntetni.

Fusd át a kérdéseket, és írj fel mindegyikhez néhány olyan kulcsszót, ami segít majd előhívni a részleteket, amikor kifejted.

Ezzel jelentős terhet veszel le a memóriádról, mert nem kell észben tartanod azokat az információmorzsákat. Biztos te is ismered az érzést, mikor úgy igyekszel fókuszálni valamire, hogy közben koncentrálsz, hogy a másikat ne felejtsd el. Ez elég megterhelő.

Ha nem kell az észbentartásra koncentrálnod, akkor a stressz-szinted is csökken. Egy feszültség-forrást kiiktatsz, és plusz nyugalmat hoz a tudat, hogy több választ is biztosítani tudsz így már.

Így valósítsd meg:
1. A vizsga előtt fél órával nézz át mindent még egyszer, és rögzítsd az adatokat, amiket memorizálni kell
2. Amint leülsz a vizsgához, írd fel, amit semmiképp nem akartál elfelejteni
3. Fusd át a kérdéseket, és írd oda azokat a kulcsszavakat, amiket mindenképp elő kell hívnod hozzá

Ez nagyjából 60 mp-be belefér. Ezután kezdj el végigmenni a kérdéseken és megadni a részletes válaszaid.

Ez a tipp nem azért segít, mert kiiktat bármilyen tanulást vagy felkészülést. Azáltal működik, ahogy segít, hogy az információk a fejedből mindenképp a papírra kerüljenek, miközben csökkenti a stressz-szinted vizsgaírás közben, lehetővé téve, hogy nyugodtabban, eredményesebben tudj gondolkodni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel